Norska förslaget: Arrangera dubbla fotbolls-EM 2021

Vivianne Miedema och Lieke Martens, Nederländerna, firar i EM-finalen 2017. Arkivbild. Bild: Patrick Post / AP Photo

Herrarnas fotbolls-EM flyttas till sommaren 2021. Då tvingas damerna maka på sig till 2022 – eller? – Det är otroligt viktigt att båda Europamästerskapen spelas nästa år, säger norska fotbollsförbundet ordförande Terje Svendsen.

Herrarnas EM ska spelas i tolv länder 11 juni till 11 juli 2021, beslutades tidigare i veckan. Damernas EM är sedan tidigare planerat att spelas i England 7 juli till 1 augusti 2021, vilket innebär att de två mästerskapen hade krockat.

Nu föreslår det norska fotbollsförbundet NFF, genom sin ordförande Terje Svendsen, att båda mästerskapen spelas under samma år. NFF skriver att det europeiska fotbollsförbundet Uefa har tillsatt en arbetsgrupp för att reda ut om det går att genomföra.

– För NFF är det en självklarhet att damfotboll är lika viktigt som herrfotboll. Tänk vilken signal det skulle skicka om vi får till att båda spelas. Två EM-slutspel 2021 skickar en stark signal till alla unga tjejer som spelar fotboll, säger Svendsen till förbundets webbplats.

Han fortsätter:

– Mer än någonsin behöver vi nu något att se fram emot, som skapar gemenskap. Ju tidigare desto bättre. Den kraften har herrarnas och damernas EM.

Huruvida damernas mästerskap enligt förslaget också ska spelas under sommaren framgår inte.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning