Norska forskare fann dopningsmedel och skadliga ämnen i kosttillskott

Forskare i Norge granskade kosttillskott och många innehöll ämnen som är olagliga eller klassas som dopning. Bild: Mostphotos

Också i Finland säljs kosttillskott som klassas som läkemedel.

Forskare har granskat 93 kosttillskott för träning som säljs i Norge. Enligt rapporten innehöll 21 av de 93 kosttillskotten dopningsämnen, olagliga läkemedel eller olagligt mycket koffein.

För rapporten granskades högriskprodukter, i det här fallet produkter som marknadsförs som uppiggande, fettförbrännande, muskelbyggande eller hormonreglerande. Enligt internationella studier innehåller 12–58 procent av kosttillskotten ämnen som är med på världens antidopningsbyrå WADA:s dopningslista och därför gjordes granskningen också i Norge.

Åtta av kosttillskotten innehöll dopningsämnen, sju av dem i kategorin muskeltillväxt och ett preparat som används inför träningen. De var alla producerade i USA och köpta i en nätbutik som var registrerad i Sverige. I innehållsförteckningen för alla dopningspreparaten fanns ämnen som klassas som dopning enligt WADA. I två av fallen fann forskarna andra dopningsämnen i proverna än de som stod i innehållsförteckningen.

Läkemedel i kosttillskotten

Nio av kosttillskotten innehöll ämnen som klassas som läkemedel och är olagliga i kosttillskott i Norge. Tre av produkterna innehöll synefrin och två av dem innehöll också koffein. Enligt rapporten kan kombinationen av synefrin och koffein leda till hjärtproblem, benskörhet och skador i nervsystemet.

I Finland säljs synefrin som fettförbrännande kosttillskott. Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet klassar synefrin som ett läkemedel också i Finland.

Fyra av produkterna överskred också den lagliga gränsen i Norge för koffein, alltså 300 milligram per dygnsdos.

– Resultaten understryker hur viktigt det är att läsa igenom kosttillskottens innehållsförteckning. Om de innehåller ämnen eller begrepp som man inte känner till så bör man rådfråga en kompetent källa, skriver forskarna i sin sammanfattning.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning