Norska FM-sändare har skickats till Afrika

Trygve Slagsvold Vedum i stortinget. Arkivbild. Bild: TT/Gorm Kallestad

Fallande lyssnarsiffror för marksänd radio får en del norska politiker att fundera på om man kan dra igång analoga sändningar igen. Men det blir svårt.

Norge blev förra året det första landet i världen att stänga stora delar av FM-nätet för marksänd radio. De flesta kanaler sänds nu, förutom på internet, via den digitala standarden dab.

– Norge är enda land att släcka FM-nätet, och det bör få oss att tänka efter. Vi i stortinget måste ta en ny vända och se på kostnaderna för att återigen sända via FM, säger Trygve Slagsvold Vedum, ledare för Senterpartiet, enligt nyhetsbyrån NTB.

Men Ingrid Dietrichson, kommunikationschef vid Telenor-ägda Norkring som drev FM-nätet, tror inte på den tanken.

– Om man ska riva upp beslutet måste man bygga upp FM-nätet på nytt, säger hon till norska medier.

– Det finns inte någon av- och påknapp.

Dietrichson berättar att mycket av utrustningen monterats ned för användning på annat håll, bland annat i Malawi i sydöstra Afrika.

Dab-sändningarna inleddes i bland annat Sverige på 90-talet för att modernisera den marksända radion. Men sedan mycket av mediekonsumtionen flyttat till internet har de flesta länder börjat tveka om det är mödan värt att digitalisera markradion. I exempelvis Storbritannien har datumet för stängning av FM-näten skjutits upp gång på gång.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03