Norska 12-15-åringar erbjuds endast en dos covidvaccin

13-årige Eirik Lyngstad, som har nedsatt immunförsvar, vaccineras mot covid-19 i Oslo i augusti. Bild: Heiko Junge/AP/TT

Norska barn mellan 12 och 15 år ska erbjudas en dos vaccin mot covid-19, meddelar regeringen på rekommendation av Folkehelseinstituttet. Samtidigt kommer rapporter om att flera fall av virusvarianten my har konstaterats i landet.

Norska regeringen följer Folkehelseinstituttets rekommendation och erbjuder nu alla barn mellan 12 och 15 år att vaccinera sig mot covid-19, meddelar statsminister Erna Solberg (H) på en pressträff.

– Nu är det mycket smitta bland barn och unga, och vaccin kommer att bidra till att även den här gruppen får en mer normal vardag, säger hon.

Sedan tidigare erbjuds barn i den aktuella åldersgruppen vaccin om de bedöms tillhöra riskgrupper, men nu får alltså alla möjligheten att ta sprutan.

Flera länder har redan börjat vaccinera alla barn från 12 år och uppåt, däribland Finland, Danmark, Irland och USA.

Enligt norska Dagbladet har fem fall av my-varianten, som i dagarna fördes upp på Världshälsoorganisationens lista över varianter av särskilt intresse, upptäckts i landet. Fallen registrerades mellan maj och slutet av juli, enligt FHI.

"My-varianten har en mutationsuppsättning som indikerar potentiellt immunflyktiga egenskaper", skrev WHO under gårdagen och konstaterade samtidigt att det finns behov av mer kunskap om varianten.

De norska virussiffrorna har stigit på sistone – enligt myndigheterna framför allt på grund av en ökad spridning bland unga.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning