Norsk toppolitiker: Fattiga bör få färre barn

Bild: Photographer Michael Folmer

Norska riksdagsmannen Christian Tybring-Gjedde sitter i Stortinget som representant för Oslo.

Staden ligger etta i statistiken över barn som växer upp i hushåll med låga inkomster. 17,6 procent av hushållen i Oslo hör till den kategorin.

Detta är något Tybring-Gjedde vill åtgärda.

– Men kan inte lösa det här bara genom att hänvisa till att förbättra barnskyddet eller genom att kräva höjda barnbidrag. Det leder inte till att barnfattigdomen minskar. Snarare kan du se detta som en konsekvens av att pengarna som är avsedda att gå till barnen går någon helt annanstans, säger Tybring-Hjedde som representerar regeringspartiet Fremskrittspartiet.

Enligt den norska statistikcentralen bodde 10,3 procent av alla norska barn i hushåll med låga inkomster. En höjning med 0,3 procent från året innan.

– 54,5 procent av dessa barn bor i familjer med invandrarbakgrund. Kännetecknande för många familjer med invandrarbakgrund är att de får väldigt många barn. Något som knappast förbättrar situationen.

– Har du flera barn, en låg lön och inga utsikter att få ett bättre och mer välavlönat jobb så måste du ta ansvar för ditt liv och inte bara leva hur du vill och be om mera pengar av stad och stat. Familjeplanering är något alla bör fundera på i Norge.

Kari Elisabeth Kaski, en av de liberala vänstern SV:s, två representanter från Oslo i Stortinget håller inte med kollegan.

– 1989 gick Carl I. Hagen (Fremskrittspartiets ordförande i nästan 30 år) ut och skällde ner ensamstående mödrar och anklagade dem för en ansvarslös livsstil. Frp har i åratal hellre velat vara förmyndare än politiker som tar ansvar. Vi ser ju vart deras politik där man skär i bidrar till sjuka och fattiga lett landet, säger Kari Elisabeth Kaski.

– Det här är inget annat än ett försök från regeringens sida att mörklägga faktum att antalet fattiga barn blivit fler under dess mandatperiod, säger Kaski till NTB.

Norge har en valutareserv på mellan 60 och 70 miljarder euro.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00