Norsk spionrekrytering inför rätta

Norska säkerhetspolisen PST anklagas tillsammans med Etterretningstjenesten för amatörmässiga försök att rekrytera informatörer. Arkivbild. Bild: Fredrik Varfjell/TT-NTB

Norska underrättelsetjänster försökte rekrytera informatörer på ett norskt betongföretag verksamt i Ryssland. Det slutade illa – för företaget – som nu stämt staten på mångmiljonbelopp.

En ovanlig process har inletts i Oslo tingsrätt.

Under åren 2007–2008 investerade norska betongproducenten Ølen Betong stora summor i en satsning i ryska Murmansk. En satsning företaget hävdar gick om intet till följd av Norges klumpiga försök att rekrytera informatörer.

Underrättelsetjänsten Etterretningstjenesten och säkerhetspolisen PST kontaktade såväl företagets ägare som en betongarbetare. Men rekryteringsförsöken snappades upp av den ryska säkerhetstjänsten FSB, som förhörde bägge under tuffa förhållanden och gav dem tio års inreseförbud i Ryssland.

– De blev hotade med både giftsprutor och pistol, säger företagets advokat Per Magne Ristvedt i rätten.

Advokaten menar att rekryteringsförsöken hanterades "amatörmässigt".

– Norge har och ska ha underrättelsetjänster. Men de kan inte tillåtas arbeta på ett sådant sätt att de utsätter individer och företag för alltför stora risker.

Ølen Betong kräver staten på 145 miljoner norska kronor som kompensation för uteblivna intäkter och andra kostnader.

Norska staten förnekar dock ansvar.

– Underrättelsetjänsterna har bara gjort sitt jobb, säger statens ombud, regeringsadvokat Fredrik Sejersted.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning