Martin Johnsrud Sundsby fast för dopning

Martin Johnsrud Sundby har åkt fast för dopning.Bild: AUDUN BRAASTAD

Användning av förbjuden astmamedicin har lett till en två månaders avstängning för Martin Johnsrud Sundsby. Det norska skidförbundet säger sig ta fullt ansvar.

Det norska skidförbundet meddelade i dag att den 31-åriga skidstjärnan Martin Johnsrud Sundsby har åkt fast för dopning. Straffet är en avstängning på två månader och Johnsrud Sundsby mister sin seger i Tour de Ski-säsongen 2014-15. Han förlorar också troligtvis prispengarna på cirka 850 000 euro för vinsten av Tour de Ski. Norska skidförbundet kommer dock att ersätta det.

Fakta

Martin Johnsrud Sundby

31 år, född 26 september 1984.

Största meriter: OS: 1 silver (2010, 4x10 km stafett), 1 brons (2012, Skiathlon). VM: 1 guld (2011, 4x10 km stafett), 1 silver (2013, Skiathlon), 1 brons (2011, 15 km klassiskt). Tre totalsegrar och 23 individuella segrar i världscupen.

– Det handlar om att Martin Johnsrud Sundby har tagit godkända och nödvändiga mediciner, men Cas har slagit fast att den har administrerats fel. Det är inte så att han har haft för höga värden, säger det norska skidförbundets ordförande Erik Røste på en presskonferens.

Johnsrud Sundby har inte sökt dispens för astmamedicinen. Det norska skidförbundet tar på sig hela ansvaret för misstaget och enligt förbundet har Sundsby inte varit medveten om att astmamedicinen Ventolin är förbjuden och det krävs en ansökan om undantagstillstånd för att använda preparatet.

– Det är viktigt att slå fast följande: Det handlar inte om fusk eller att uppnå fördelar, säger Røste.

Johnsrud Sundby lär ha testat positivt för dopning i test som genomfördes i samband med tävlingar i Davos den 13 december 2014 och Toblach den 8 januari 2015. Han mister segrarna i båda tävlingarna.

Behandlingen av fallet har pågått i 18 månader. Johnsrud Sundby frikändes av det internationella skidförbundet FIS men den internationella världsantidopningsbyrån WADA förde fallet till den internationella skiljedomstolen för idrott, CAS. CAS kom ut med domen den 11 juli.

Detta betyder att Petter Northug nu troligtvis blir utropad som segrare av Tour de Ski för säsongen 2014-15.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33