Norsk seger i Vasaloppet

Norrmannen Andreas Nygaard tog hem herrsegern i Vasaloppet. Bild: ULF PALM / EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS

För sjätte året i följd vinner en norrman herrarnas tävling i Vasaloppet. I år blev det Andreas Nygaard som vann spurtstriden. Damernas seger gick åt svenska Lina Korsgren.

– Det är så otroligt att jag fick möjligheten att vinna i dag. Det är en stor dröm att få vinna det här. Jag är så otroligt glad, säger den gråtande segraren Nygaard till SVT.

Svensken Bob Niemi Impola tog överraskande andraplatsen och norrmannen Stian Hoelgaard blev trea. Den bästa finländaren var Ari Luusua som kom på 14:e plats, åtta sekunder efter segraren.

Norrmannen Andreas Thele och tjecken Jan Srail gick ifrån tidigt i loppet och hade fem-sex minuters ledning till den stora klungan. Srail släppte mellan Evertsberg och Oxberg. Vid Hökberg gick en annan norrman, Tore Bjørset Berdal, upp i topp och fick en minuts lucka.

Men den minuten hämtades in under de sista fem kilometerna och med några kilometer kvar till mål var den stora klungan ikapp.

Korsgren snabbaste damen

Precis som i fjol blir det svensk seger i damklassen i Vasaloppet, men det blev inte Britta Johansson Norgren utan Lina Korsgren.

Hon gick i mål efter 4 timmar och 41 minuter.

– Jag har tänkt så mycket på det här i veckan, och så gör jag det. Det är sjukt. De sista 20 kilometerna var så sköna, men samtidigt det värsta jag varit med om eftersom jag inte ville ta ut något i förskott, säger Korsgren till SVT.

Norskan Astrid Øyre Slind kom tvåa, hela 4.41 minuter efter Korsgren. Tjeckiskan Katerina Smutna kom trea. Den snabbaste finländska damen var Heli Annika Heiskanen som kom i mål 19 minuter efter Korsgren.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning