Norsk polis tar över skidskytteutredning

Anders Besseberg under OS 2018, ett par månader före avslöjandet om korruptionsmisstankarna. Arkivbild. Bild: Terje Pedersen / NTB scanpix

Österrike tar hjälp av norsk polis för utredningen av den förre ordföranden i Internationella skidskytteförbundet, Anders Besseberg, som misstänks för korruption.

Det var i april 2018 som österrikisk polis genomförde en razzia på det internationella skidskytteförbundets (IBU) kontor i Salzburg. Misstankarna var att den dåvarande ordföranden Anders Besseberg från Norge och generalsekreteraren Nicole Resch från Tyskland hade tagit emot runt 2,5 miljoner kronor för att mörka positiva ryska dopningsprov.

– Ekokrim har ombetts ta över utredningen av Anders Besseberg från österrikiska myndigheter. Utredningen gäller grov korruption, säger statsåklagaren Trude Stanghelle till TV2.

Besseberg vill inte uttala sig till TV2, men har hela tiden tillbakavisat anklagelserna.

– Jag anser att jag inte gjort något fel. Därför är jag inte rädd, sade Besseberg till NTB för två år sedan.

Förutom Besseberg och Resch är tio personer misstänkta för det som polisen kallar för dopningsbedrägeri.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning