Norsk polis överväger hembesök hos våldsdömda

Lars Morten Lothe vid polisen i Bergen säger att man kan komma att göra hembesök i familjer med tidigare våldsdömda män. Arkivbild. Bild: Marit Hommedal/NTB/TT

I en tid då människor ska hålla sig hemma så mycket som möjligt för att förhindra snabb virusspridning har oro väckts för vad som kan hända i dysfunktionella familjer. Polisen i Bergen i Norge överväger nu att göra hembesök för att förebygga våld.

– Vi funderar i förebyggande banor gentemot hem där vi vet att det bor våldsamma män. Vi är mer bekymrade för vissa hem än andra och har verktygen för att identifiera de mest utsatta, säger Lars Morten Lothe vid polisen i centrala Bergen till Bergens Tidende.

Läs också: Våldet kan flytta från det offentliga rummet till hemmen

Order har skickats ut om att prioritera arbetet mot våld och övergrepp mot barn, samt relationsvåld. Lars Morten Lothe säger att man kommer att rikta insatserna mot personer som har en våldshistorik och att de kan bli uppringda eller få besök av polis.

Norge har beslutat om strikta restriktioner för att försöka begränsa spridningen av det nya coronaviruset. Bland annat har skolor och förskolor stängts och invånarna uppmanas att stanna hemma.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning