Norsk partitopp avgår efter anklagelser om sextrakasserier

Trond Giske lämnar posten som vice ordförande norska Arbeiderpartiet efter anklagelser om sexuella trakasserier. Bild: TT / NTB Scanpix / Håkon Mosvold Larsen

Det norska Arbeiderpartiets vice ordförande Trond Giske avgår sedan han anklagats för sexuella trakasserier mot flera kvinnor inom partiet.

Trond Giske skriver på Facebook att han också lämnar posten som finanspolitisk talesman för partiet. Giske uppger att han fattat beslutet i samråd med sin familj, sedan belastningen på familjen blivit för stor.

"Det drabbar allra mest dem jag tycker mest om, och som inte själva har valt ett liv i politiken. Det är mycket tungt för dem att uppleva den bilden som tecknas av mig dag ut och dag in", skriver han.

Trycket på Giske har vuxit efter de första avslöjandena i mitten av december. På nyårsdagen meddelade partiet att Giske stängs av tills vidare. Partiledaren Jonas Gahr Støre skriver i ett pressmeddelande att han har rått Giske att avgå.

Giske vidhåller att en del av det som rapporteras inte stämmer, men ber än en gång om ursäkt för saker han gjort som kan ha medfört obehag för andra.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03