Norsk man häktad för spionage

PST:s åklagare Line Nygaard på väg in till häktningsförhandlingen. Bild: Heiko Junge/TT

Den norske man som misstänks ha lämnat uppgifter till en rysk underrättelseofficer har erkänt att han lämnat information i utbyte mot pengar men nekar till brottsanklagelserna. Under måndagseftermiddagen häktades han i fyra veckor.

Norska säkerhetspolisen PST har gripit en norsk medborgare misstänkt för att ha lämnat upplysningar som kan skada rikets säkerhet till en främmande makt. Under måndagen häktades han i fyra veckor, varav två veckor i isolering.

– Gripandet tar utgångspunkt i att det har hållits ett möte mellan den gripne och en rysk underrättelseofficer, säger PST:s åklagare Line Nygaard.

Tillgång till information

Straffskalan för brott mot rikets säkerhet sträcker sig upp till 15 års fängelse.

Den gripne är en man i 50-årsåldern bosatt i Osloområdet, enligt Aftenposten. Han är född i ett annat land än Norge. Han är anställd av Det Norske Veritas och har tillgång till information som är av värde för utländsk makt, enligt åklagaren.

Kontantbelopp

VG skriver att mannens arbetsuppgifter gör att han har kontakt med den norska försvarsindustrin och forskare inom avancerad försvarsteknologi. Det Norske Veritas jobbar bland annat med riskanalyser, datahantering och expertrådgivning för aktörer inom den maritima sektorn samt olje- och gasbranschen. Bolaget kommer nu samarbeta med säkerhetspolisen i utredningen.

I förhör har mannen erkänt att han tagit emot pengar i utbyte mot information men nekar till att syftet var att skada nationella intressen. Enligt tingsrättens domare Anette Barth ska det röra sig om en "icke obetydlig summa kontanter".

Mannen greps på en restaurang i Oslo och kommer ha fulla restriktioner under häktningstiden, vilket innebär besöksförbud och medieförbud.

– Vi tog honom under mötet med underrättelseofficeren, säger åklagaren Line Nygaard.

Hemliga möten

Tingsrätten anser att det är sannolikt att mannen förstått att han delat med sig av känsligt material samt påpekar att mötena skett i hemlighet och pågått under en tid.

– Han förnekar brott. Han har förklarat sig och är villig att förklara sig ytterligare för polisen, säger den gripnes advokat Marianne Darre-Næss efter häktningsförhandlingen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning