Norsk kritik mot svensk coronastrategi

Norges statsepidemiolog Frode Forland. Arkivbild. Bild: Lise Åserud/NTB Scanpix/TT

Gamla sanningar och brist på ödmjukhet. I en intervju med Svenska Dagbladet är Norges statsepidemiolog Frode Forland kritisk mot sina svenska kollegor.

Det vore för farligt att som i Sverige hoppas på en kontrollerad spridning och att smittan ska lägga sig när tillräckligt många varit sjuka, anser Frode Forland. Forland tycker att både statsepidemiolog Anders Tegnell och hans företrädare Johan Giesecke uttalar sig alldeles för tvärsäkert om situationen, till exempel när Giesecke sade att alla länder förutom Sverige gör fel.

– Det kan han inte veta. Han borde vara mer ödmjuk. Det finns väldigt mycket vi inte vet om det här viruset.

Forland går emot de svenska strategierna i en rad omdebatterade frågor, bland annat frågan om en andra smittvåg. Enligt hans svenske motsvarighet Anders Tegnell skulle Sverige vid en andra våg klara sig lindrigt undan eftersom så många redan varit sjuka.

Men Frode Forland är inte säker på att det blir någon andra våg. Enligt honom grundar sig den teorin på studier av spanska sjukan för hundra år sedan.

– Jag tror att man lagt för stor vikt vid historiska modeller i Sverige.

Han efterlyser också en mer kritisk debatt i Sverige.

– Det känns som att man vill stötta sin egen regering och strategi. Men Sverige går ju emot hela världen.

Medan Sverige gått sin egen väg i bekämpningen av coronaviruset har Finland, Norge och Danmark haft en mer enhetlig linje.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning