Norsk dominans i Vasaloppet – för sjunde året i rad

16 000 skidåkare hade bestämt sig för att ta sig från Sälen till Mora under söndagen. Bild: Lehtikuva/AFP/Ulf Palm

Norge dominerar fullständigt på herrsidan i Vasaloppet.

För sjunde året i rad vann en norrman det 90 kilometer långa anrika loppet. Nu var det Tore Bjørseth Berdal som stod som segrare efter att han, med hjälp av sina lagkamrater, ryckt ifrån det samlade fältet åkare med fem kilometer kvar av loppet.

– Det var stort, det var en sällskapsresa, jag låg på plats 100-200 under loppet. Men vi snackade ihop oss på slutet och lade en plan och det gick, säger den norske segraren till SVT.

Bjørseth Berdal försökte sig på ett liknande ryck i fjol men blev uppäten på samma ställe som han ryckte ifrån klungan i år. Och han medger att han var en smula orolig.

– Jag var väldigt sliten på slutet men tittade mig inte om en enda gång, det var bara "all in". För mig är detta det största jag kan uppnå. Det är VM för oss som kör långlopp. Vi har ett fantastiskt lag, det här var en lagseger och vi hade också fantastiska skidor, säger han.

Det var också två av hans lagkamrater som lade beslag på resten av pallplatserna. Stian Hoelgaard knep andraplatsen och Torleif Syrstad tredjeplatsen.

Sverige vann i damklassen

Det blev en svensk seger i damklassen för tredje året i rad i Vasaloppet. Britta Johansson Norgren knep segern och tog sin andra seger i det anrika loppet.

Hon gjorde ett tidigt ryck i det tunga föret och kunde sedan hålla ifrån och defilera i mål på tiden 4.54,24.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning