Norsk arbetslöshet sjunker

Arbetslösheten i Norge sjunker, men är ur ett historiskt perspektiv kvar på en hög nivå, enligt den norska välfärdsmyndigheten Nav. Arkivbild. Bild: Vidar Ruud/TT-NTB

Arbetslösheten i Norge har sjunkit till 8,2 procent i juli mot 9,6 procent en månad tidigare. Permitterade som har återgått i jobb är en faktor som bidrar till den positiva utvecklingen, enligt den norska välfärdsmyndigheten Nav.

När coronakrisen slog till som värst i april var arbetslösheten, som inkluderar permitterad personal som söker jobb, uppe på 15,4 procent i Norge. Det kan jämföras med en arbetslöshetsnivå på 3,7 procent i februari i år.

– Sammantaget fortsätter arbetslösheten att falla, men det ligger fortfarande riktigt högt ur ett historiskt perspektiv, säger Kjell Hugvik, direktör med ansvar för arbetsmarknadsfrågor på Nav.

Vid utgången av juli månad är 232 700 personer helt eller delvis arbetslösa eller i åtgärdsprogram enligt Nav. Det motsvarar en arbetslöshet på 8,2 procent. Räknar man bara de helt arbetslösa och arbetssökande i åtgärd var arbetslösheten i Norge 5,3 procent i slutet av juli.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning