Norrmän kastade sten mot Ryssland - riskerar fängelse

Fyra norrmän kastade stenar över gränsen till Ryssland i norra Norge. På bilden gränszonen på den finsk-ryska gränsen i Värtsilä.Bild: Ksf Media Arkiv/Niklas Tallqvist

Att kasta sten över landsgränsen är ingen småsak. En grupp norrmän som kastade sten in över gränsen till Ryssland på söndagen riskerar böter eller fängelse i upp till tre månader.

Norrmännen greps av den norska försvarsmakten, som sköter gränskontrollen.

Stenarna kastades från Grense Jakobselv i norra Norge. Ingen person på den ryska sidan träffades eller skadades, men agerandet i sig innebär en kränkning, enligt den norska polisen.

– Det är ett brott mot riksgränslagen, säger Thomas Pettersen, vid polisen i Finnmark, till NRK.

Norrmännen, en grupp på fyra, släpptes sedan två av dem erkänt gärningen. Nu riskerar de böter eller fängelse i upp till tre månader om de döms för brottet.

De gripna norrmännen sade att de inte visste att de gjorde något förbjudet. Enligt polisen finns det ändå flera tavlor på platsen där det står vad som är tillåtet på området och vad som är förbjudet.

Den yngsta av personerna som greps är under 20 år och den äldsta är kring 40 år gammal. De är norska medborgare, men inte lokala.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00