Norrmän får åka till fler svenska regioner

Den norska regeringen har kommit med nya besked gällande reglerna för resor till Sverige. Bild: TT-NTB

Norge öppnar för resor till fler områden i Sverige. De nya reseråden gäller från och med lördag– Det är fint att se att situationen i Sverige stadigt blir bättre, säger Are Stuwitz Berg, överläkare vid Folkehelseinstituttet i Norge.

Sedan en tid tillbaka har norrmän haft grönt ljus att resa till Sverige, men endast till Blekinge, Kronoberg och Skåne.

– Regionerna Kalmar, Värmland, Örebro och Östergötland läggs till på listan för vart norrmän får resa till i Sverige, säger Olaug Bollestad, Norges jordbruks- och livsmedelsminister, på en pressträff.

Gröna områden kan dock snabbt bli röda igen, säger Bollestad.

– Att resa utomlands innebär en tydlig osäkerhet. Alla bör tänka sig för innan de reser. Det är viktigt att vara medveten om smittläget i landet man reser till.

Öppning till andra länder innebär ökad risk, det är grunden för när man ger undantag för länder och områden, säger Are Stuwitz Berg, överläkare vid Folkehelseinstituttet i Norge.

"Sverige blir stadigt bättre"

Det finns statistiska krav för vilken smittosituation som ska råda för att öppna för regioner i Sverige och det görs även en helhetsvärdering av landet.

För Sverige har man därför kommit fram till att ge grönt ljus för två regioner som egentligen inte uppfyller kraven: Östergötland, och Örebro. Det beror på att man ser en tydlig nedgång i de regionerna.

– Det är fint att se att situationen i Sverige blir stadigt bättre, och vi kan nu öppna för totalt sju regioner: Östergötland, Örebro, Kronoberg, Kalmar, Blekinge, Skåne och Värmland, säger Are Stuwitz Berg.

Drabbad gränshandel

De strikta restriktionerna för resor över gränsen har slagit hårt mot gränshandeln i Sverige. I maj vittnade handlare och andra företagare i kommunerna Strömstad, Eda och Årjäng om att omsättningen inom gränshandel och besöksnäring minskat drastiskt under coronakrisen. De stora tappen har lett till permitteringar, varsel om uppsägningar och konkurser.

Från och med den 15 juli välkomnas turister från flera Schengenländer till Norge utan krav på karantän.

De finländska reserestriktionerna för resenärer från Sverige fortsätter.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning