Norrmän byggde snabbt och högt på Busholmen

Landmärke. 78 meter högt är hotellet på Busholmen och något av en symbol för den snabbt växande nya stadsdelen. Egentligen ville ägaren bygga 33 våningar men fick nöja sig med 16. Bild: Leif Weckström

Takterrassen på Torni i all ära, men vyerna från 16:e våningen på Helsingfors nyaste hotell, Clarion på Busholmen är svindlande. Bakom hotellet står två norrmän, och bygget genomfördes i rekordfart av norska byggare.

Fasaden är visserligen finländsk och fosterländsk i blåvita nyanser med stänk av grått och inredningen bjuder på stilren Artek med modernistiska klassiker tillsammans med nyare nordisk form.

Men i både hotellet och själva byggnaden ligger norsk input i egenskap av fastighetsinvesteraren Arthur Buchardt och hotellkungen Petter Stordalen. Buchardt har satsat ungefär 100 miljoner euro i fastigheten på Busholmen och Stordalen är en selfmade miljardär som byggt upp imperiet Nordic Choice hotels, som inkluderar flaggskeppet och varumärket Clarion. Tillsammans har Buchardt och Stordalen 16 hotell men i kedjan Nordic Choice hotels ingår snäppet under 190 hotell i Norden och Baltikum och hela 13 000 anställda.

Landmärke. 78 meter högt är hotellet på Busholmen och något av en symbol för den snabbt växande nya stadsdelen. Egentligen ville ägaren bygga 33 våningar men fick nöja sig med 16. Bild: Leif Weckström

Fri sikt ned. Simbassängen på översta våningen har ett utsprång med glasbotten och nedanför skymtar kajkanten. Bild: Leif Weckström

Clarion i Helsingfors är inte bara norskägt, byggnadsarbetena genomfördes av norska byggföretaget Hent. Orsaken är enkel, inget finländskt byggföretag visade intresse för projektet. Arbetena gick raskt undan och hotellet, som egentligen består av två torn, färdigställdes på 18 månader.

– Byggtiden är anmärkningsvärt snabb och resultatet är utmärkt, säger arkitekten bakom hotellet, Aki Davidsson.

Överst på ungefär 78 meters höjd ligger Sky Bar men frågan är om inte den finaste finessen på samma höjd är utomhusbassängen med ett utsprång på 1,5 meter och glasbotten. Davidsson beskriver bassängkonstruktionen som prov på mästerlig ingenjörskonst, som förresten har sitt upphov i Österrike.

Till hotellhelheten hör kongressflygen som har inrättats i det gamla kulturmärkta hamnmagasinet av Lars Sonck. I samma flygel har en av Sveriges mesta kockar, Marcus Samuelsson öppnat sitt koncept Kitchen & Table.

Hotellet känns läckert i sitt formspråk med inredning från Artek och dess nuvarande ägare Vitra som står för en fräsch mix av både nutida design och klassiker av Alvar Aalto.

Intrycket är elegant, svalt och nordiskt stramt men behagligt och allt annat än trist. För det där lilla extra svarar fönsterformatet som går från golv till tak. Oavsett om hotellgästen betraktar byggplatsen Busholmen, Sandvikens skeppsdocka eller Finska viken är utsikten som design i sig.

Vida vyer. Med fönster från golv till tak behövs ingen extra konst på väggarna i hotellrummen. På Clarion finns 425 rum. Bild: Leif Weckström

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46