Norra delen av Hagnäs metro putsas upp för flera miljoner euro

Så här kan det se ut när renoveringen vid metrostationen Hagnäs är klar 2023. Bild: Arkitektbyrån Cederqvist & Jäntti

Nu ska också den norra delen av ingången till metrostationen i Hagnäs bli uppfräschad.

Helsingfors stadsstyrelse klubbade under måndagseftermiddagen igenom en renovering av den norra ingången till metron i Hagnäs för 8,4 miljoner euro. Så sent som 2019 öppnade de södra ingångarna efter en uppfräschning.

Metrostationen öppnades 1982, och i bägge ändor av den finns två underjordiska biljetthallar. Så sent som 2019 stod södra biljetthallen klar efter en renovering.

I den norra biljettförsäljningshallen ska det nu byggas fler lokaler. De nuvarande lokalerna ska också göras större. Byggandet startar redan i år och fortsätter till 2023.

Det är mycket liv och rörelse kring den norra ingången just nu. Under förra våren och hösten revs två av stadens myndighetshus, Trafikaffärsverkets kontor och Byggnadstillsynsverket. På stället växer nu Studentkåren vid Helsingfors universitets stora projekt, Lyyra, fram. Kårens bolag Ylva bygger två nya hus med forskarbostäder, kontorslokaler, en restaurang och ett hotell som väntas vara klara i slutet av det här året.

De lägre affärslokalerna i Lyyra kommer att öppna sig mot den norra biljetthallen. Ingångarna i norr kommer också att byggas in i själva Lyyra-byggnaden. Med finns också en reservation för en hiss till den potentiella Centrumslingan, som det inte fattats något beslut om ännu.

Tanken är att den nuvarande ingången är öppen under bygget och att den enbart stängs under någon nödvändig fas i arbetet. Renoveringen påverkar varken metro- eller spårvagnstrafiken.

Staden väntar sig att antalet passagerare som använder metrostationen kommer att öka. I fjol var den genomsnittliga passagerarmängden 28 000 personer.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Jordnära studier drar fullt hus på Keuda Saaren kartano

Mer läsning