Storstädningar väntar – hundratals proffs ska städa Silja Symphony och Silja Serenade

Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Vad som orsakat norovirusepidemin är ännu oklart. Nu har magsjuka också påträffats ombord systerfartyget Silja Serenade. Båda fartygen ska storstädas i slutet av veckan, meddelar rederiet.

Norovirusepidemin på Tallink Silja fortsätter – under natten till tisdagen har nio personer fått magbesvär på Silja Symphony, trots att båten städades grundligt under söndagen. Tre av dem som blivit sjuka under natten hör till båtens personal.

– Man har hittat norovirus på dörrhandtagen, men också på andra ytor, säger Tallink Siljas kommunikationsdirektör Marika Nöjd till HBL.

Fortfarande är det öppet vad som orsakat epidemin.

– Utredningarna pågår fortfarande, men inget tyder på att det är maten eller vattnet som har orsakat epidemin. Det kan hända att vi aldrig får klarhet i det.

På tisdagskvällen rapporterade Yle att magsjuka också påträffats ombord Silja Serenade.

Vad som orsakat de enstaka fallen utreds just nu, i det här skedet är det ännu inte klart om norovirus ligger bakom magsjukan.

– Jag hoppas att vi så fort som möjligt får veta om det handlar om norovirus. Svaren klarnar möjligtvis i morgon, säger Nöjd till Yle.

Enligt Marika Nöjd är det möjligt att sjukdomen snart kan härja fritt på alla fartyg som kryssar på Östersjön.

– Resenärerna reser från fartyg och rutt till en annan och det kan vi inte förbjuda, även om de har insjuknat.

Besvärligt virus

På Institutet för hälsa och välfärd, THL, är man dagligen i kontakt med Tallink Silja och utvärderar läget.

– Det är ett ganska besvärligt virus. Det är inte ovanligt att norovirus sprids på kryssningsfartyg, och det är ett virus som sprids lätt. Det behövs inte mycket viruspartiklar för att insjukna, säger överläkaren Markku Kuusi på THL.

Hittills anser man att städning av fartyget räcker, men om det inte hjälper måste båten tas ur trafik.

– Det skulle ha långtgående konsekvenser, men måste övervägas om man inte får stopp på epidemin på annat sätt, säger Kuusi.

Norovirus kan leva länge på ytor i rumstemperatur, upp till 12 dygn.

– Vid epidemier ute i världen har det kommit fram att viruset kan leva så länge i ett offentligt utrymme efter att en person har spytt där.

Kunde man tänka sig att ta båten ur trafik i 12 dygn för att få slut på smittan?

– Hur lång tid båten ska vara ur trafik måste man bedöma sedan, om man kommer fram till att ta den ur trafik.

En ny grundlig städning ska göras ombord Silja Symphony på torsdagen, och ombord Silja Serenade på fredagen, meddelade Tallink Silja på tisdagskvällen i ett pressmeddelande.

Hundratals städproffs ska ta sig an båtarna när de ligger i hamn i Helsingfors för att få bukt med smittan, men båtarna kommer att avgå enligt tidtabell.

Tvätta händerna

På båten har det redan länge funnits skyltar vid toaletterna där man uppmanat resenärerna att tvätta händerna extra noga, och också i högtalarna har man gått ut med samma uppmaning. För den som ska resa med båten gäller det alltså att ha god handhygien för att undvika smitta.

– Alkoholbaserade handrengöringsmedel har dålig effekt på norovirus, man ska tvätta händerna med tvål och vatten. Då man går till restaurangen för att äta är det speciellt viktigt att ha rena händer.

Markku Kuusi uppmanar alla som har insjuknat att inte röra sig bland andra, utan hålla sig för sig själva. Om man har blivit smittad kommer symtomen ganska snabbt, inkubationstiden är mellan ett halvt till två dygn.

– Det finns ingen medicin mot norovirus. Eftersom diarré hör till sjukdomsbilden gäller det att få i sig mycket vätska.

Hittills har cirka 500 personer bokat om sin resa med Tallink Silja på grund av epidemin. Kring 200 personer av sammanlagt 40 000 resenärer har insjuknat efter att ha åkt Silja Symphony rutten Helsingfors–Stockholm under de senaste veckorna.

Trots att det inte är helt ovanligt att norovirus sprids på ställen där det vistas mycket människor kan Markku Kuusi inte dra sig till minnes någon liknande norovirusepidemi på kryssningsfartyg i Finland under sin karriär.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning