Norges märkliga dubbelmoral

Sara Kuivisto hör till dem som använt sig av alpstugorna i Pajulahti. Bild: Lehtikuva/Emmi Korhonen

Så här i klimatförändringens tider övergår det förstås mitt förstånd att det är ok att flyga till Schweiz för att åka skidor, men förkastligt att skapa liknande förhållanden i sitt egna hem, skriver Marcus Lindqvist.

Den här sommaren förverkligade idrottsinstitutet i Pajulahti ett intressant projekt – ett hotell med åtta alpstugor med artificiell hög höjd. Alpstugorna har redan varit i användning – bland annat tillbringade medeldistansaren Sara Kuivisto hela juli i Pajulahti.

Alpstugorna gör det möjligt att träna på normal höjd, men tillbringa resten av dygnet på artificiell hög höjd med lägre syrehalt i luften. Fördelarna: går att träna effektivt, men ändå ha samma fördelar som under ett höghöjdsläger. Kuivisto tyckte alpstugorna fungerar bättre än ett traditionellt träningsläger i bergen.

För en tid sedan väckte det finska skidlandslagets syrgasmasker stor uppmärksamhet i Sverige och Norge. Principen är egentligen densamma: idrottarna får tillgång till mera syre under träningarna för att kunna genomföra sina träningspass tillräckligt effektivt, men bor på hög höjd. Ett mera gammaldags sätt att genomföra samma "live high-train low"-koncept är att helt enkelt att bo på hög höjd och åka ned till lägre höjd för att träna.

Det lär bli några saftiga rubriker i grannländerna igen när de får nys om alpstugorna. Det kan vara någon som kommer ihåg att bland annat Jari Isometsä använde ett alptält flitigt.

I Sverige var alptält länge någonting som Riksidrottsförbundet inte rekommenderade. I Norge? Där är alptält förbjudna.

Det norska skidlandslaget har en överlägsen budget jämfört med något av sina konkurrenter, flyger runtom i Europa på träningsläger och har en vallatrailer som får Kim Jong-uns privata tåg att påminna om en indisk buss.

Men höghöjdstält är förbjudna. Omoraliskt. Så här i klimatförändringens tider övergår det förstås mitt förstånd att det är ok att flyga till Schweiz för att åka skidor, men förkastligt att skapa liknande förhållanden i sitt egna hem.

Det är så bakvänt att till och med idrottsutövarna själva reagerar. Löparfamiljen Ingebrigtsens pappa och tränare Gjert Ingebrigtsen kritiserar dubbelmoralen i en intervju i Aftenposten.

– Höghöjdshus är så långt ifrån jox som du kan komma, säger han.

Samtidigt tänker norska Olympiatoppen konstruera en klimatkammare för att simulera heta förhållanden, framför allt med OS i Tokyo i åtanke, men annars också för att idrottsutövarna ska kunna träna och förbereda sig för tävlingar på varmare breddgrader. Landslagsroddarna har redan förberett sig för VM i Bulgarien i ett värmetält i Årungen. Så det går alltså att simulera värme, men inte hög höjd.

– Jag ser inte någon skillnad på en klimatkammare och ett höghöjdshus. Det är precis samma sak, säger Gjert Ingebrigtsen.

Han har förstås rätt. Samtidigt, i Sverige, satsar Riksidrottsförbundet stort på att bygga en klimatkammare för idrottarna på Bosön.

Klimatkammaren kan skapa en artificiell miljö med kyla, hetta och högre luftfuktighet. Finns en del belägg för att träning i värme kan förbättra prestationsförmågan och det är en metod som använts av bland annat triathleten Kaisa Sali i Finland. Värmen kan också göra det lättare att förbereda sig för tävling i heta förhållanden.

Höghöjd grundar sig på att syrebristen stimulerar kroppen till att bilda mera röda blodkroppar, vilket förbättrar syreupptagningsförmågan och gör det lättare att prestera också på lägre höjd. Det enda som alpstugorna gör är egentligen att göra höghöjdseffekterna tillgängliga på närmare håll.

Finns ingen vettig orsak att förbjuda vare sig höghöjdsstugor eller värmekamrar. Annars borde man också förbjuda simhallar, ishallar, bastur och alla andra anläggningar som skapar en konstgjord miljö.

Marcus Lindqvist Reporter

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning