Norges målvaktsveteran Lunde gravid – missar hemma-EM

Katrine Lunde. Arkivbild. Bild: Adam Ihse/TT

Norge får klara sig utan en av sina mest meriterade spelare i handbolls-EM. Målvaktsveteranen Katrine Lunde är gravid och missar mästerskapet.

40-åriga Lunde kom tillbaka från en svår knäskada i somras, men väntades ändå finnas med när Norge presenterade truppen till handbolls-EM. Strax före presentationen meddelade dock Lundes klubb Vipers Kristianstad att veteranen väntar sitt andra barn, och därmed missar mästerskapet i Norge och Danmark i december.

Katrine Lunde är en av Norges mest framgångsrika landslagsspelare, med flera OS-, VM- och EM-guld på meritlistan. Hon har också utsetts till turneringens bästa målvakt i flera stora mästerskap och prisades som Norges bästa kvinnliga idrottare 2009.

I hennes frånvaro bildar Silje Solberg och Emily Stang Sando Norges målvaktspar i EM.

I truppen sticker också Marit Malm Frafjord och Nora Mørk, som båda gör sina första mästerskap på länge, ut. Försvarsjätten Frafjord – fyra EM-guld, två OS-guld och ett VM-guld på meritlistan – var med senast i EM för fyra år sedan och Mørk har inte spelat något mästerskap sedan VM-silvret 2017.

Det är dock fortfarande osäkert om det blir något EM-spel i Trondheim. Under måndagen skulle den norska regeringen ha tagit beslut om undantag för elitidrottare för de karantänsregler som gäller i Norge, men kulturministern Abid Raja meddelade att arrangörerna måste lämna in nya regelverk för att förhindra smitta. Ett nytt besked väntas i stället komma i början av nästa vecka.

EM ska hållas i norska Trondheim och danska Herning 3–20 december.

Datum: 3–20 december.

Spelas i: Danmark och Norge

Grupperna:

Grupp A (Herning): Frankrike, Danmark, Montenegro, Slovenien

Grupp B (Herning): Ryssland, Sverige, Spanien, Tjeckien

Grupp C (Trondheim): Nederländerna, Ungern, Serbien, Kroatien

Grupp D (Trondheim): Rumänien, Norge, Tyskland, Polen

De tre bästa lagen i varje grupp går vidare till mellanrundan. Grupp A och B slås ihop i Herning och C och D i Trondheim. Från huvudrundan går ettorna och tvåorna till semifinal och treorna spelar match om femteplats.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning