Norges dominans – "borde sluta med ishockeyn i Finland"

Norges Pål Golberg firade segern i Ski Tour i Trondheim. Bild: Henrik Montgomery/Lehtikuva

Ingen kan längre rå på Norge i skidsporten.

Norge har länge varit bäst i längdåkning, men under de senaste åren har den norska övermakten fått nästan löjliga drag. Då Ski Tour avslutades i helgen i Trondheim var de sex första herrarna och de tre första damerna från Norge.

"Söndagen i Trondheim var bara ännu ett steg mot kanten på graven där allt intresse sakta men säkert nu dör", skriver Expressens krönikör Tomas Petterson.

Finlands Iivo Niskanen eller Rysslands Alexander Bolsjunov kunde kanske ha grusat norrmännens segerparad, men de hade båda problem med skidorna i något skede. Men i den stora helheten är Norge suveränt – och det är bekymrande för skidsporten.

Samhället i förändring

Finns det något sätt för Finland att utmana Norge i längden? Tveksamt.

– Vi borde sluta med ishockeyn i Finland, säger OS-guldmedaljören Sami Jauhojärvi.

– Längdåkning är den största sporten i Norge, i samma ställning som ishockeyn i Finland.

Han säger det förstås med glimten i ögat, men i sak är han inte långt ifrån sanningen. De individuella idrottsgrenarna är inte längre attraktiva i Finland.

– Samhället har genomgått så stora förändringar. Ingen behöver längre anstränga sig fysiskt. Det finns ganska få femtonåringar som har så bra grundkondition att de kan börja med ordentlig träning.

Föräldrarnas ansvar

Enligt honom ligger ansvaret delvis hos föräldrarna, delvis hos omgivningen och delvis hos samhället. Föräldrarna har inte längre tid att engagera sig.

– Samhället blir allt mer indelat i familjer som är aktiva och det allt större antalet familjer som inte är aktiva. Det finns allt fler barn som blir helt utanför all idrottsverksamhet på grund av sina föräldrar, säger Jauhojärvi.

– Det är förstås lättare att föra sitt barn till ishallen, låta tränaren ta över, och hämta barnet efter tre timmar. Skidåkning kräver ofta att föräldrarna är med, tar hand om utrustningen, och ibland måste vara med under träningarna. I dagens hektiska samhälle är det svårt att finna tid för det.

Tidsbrist

Den kroniska tidsbristen har också lett till att det finns färre aktiva inom föreningsverksamheten. Folk hinner inte längre delta i frivillig verksamhet.

– Föreningarna borde få mera stöd för att utveckla sin verksamhet. I Sverige har föreningarna bingolotto som drar in pengar. Jag som är hemma från gränstrakterna minns hur spännande det var. Näringslivets stöd är också tre gånger större än i Finland, säger Jauhojärvi.

I Norge har det varit mycket diskussion om kostnadsnivån för skidjuniorerna. I jämförelse med ishockey är dock skidåkning en relativt billig sport.

– Föreningarna skulle kunna återanvända gammal utrustning. Det ligger säkert en hel del oanvända skidor i folks skåp.

Trendigt

Längdåkning är fortfarande en av de mest populära idrottsgrenarna i Finland, tillsammans med ishockey och friidrott. Det är också ganska trendigt att åka skidor för motionens skull, fast den gångna vintern varit helt värdelös i södra Finland.

– Det syns i skidskolorna hur omtyckt skidåkningen är. Det finns traditioner och det är i skidåkning som Finland vunnit medaljer i stora mästerskap under de senaste åren. Men som tävlingsidrott står skidåkning inte lika högt i kurs, säger Jauhojärvi.

– Under min tid var det 100–120 deltagare i varje åldersklass i junior-FM. I Kontiolahti nyligen var det som värst bara 24 som kom i mål i en klass. Situationen är sämst bland unga kvinnor. Det är också oroväckande hur antalet licensåkare blivit färre i Norge, men Norge är fortfarande i en helt annan kategori.

Träningskunskap

Under de senaste åren har det varit en hel del diskussion om träningsmetoderna i Finland. Efter VM i Seefeld förra året lade landslaget om träningen en hel del.

– Det finns nog träningskunskap i Finland. Skidåkningen har utvecklats en del, men människans fysiologi har inte förändrats under de senaste 40–50 åren. Det går att finslipa vissa detaljer, som vilka egenskaper som borde prioriteras i vilken ålder, säger Jauhojärvi.

I Norge kan en karriär som skidåkare framstå som ganska lockande, men i Finland är det kärvt att klara sig i individuell idrott. Det är lättare att skaffa sig ett yrke genom att studera.

– Det finns hur många proffs som helst i ishockeyns liga och mestis. Det är en lättare väg än att åka skidor. I Norge är det tvärtom.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning