Norge undersöker eventuellt samband mellan blodpropp och vaccin efter två nya dödsfall

Norska myndigheter granskar för tillfället två nya dödsfall för att få reda på om de kan ha orsakats av covid-19-vaccinering. Bild: Johan Nilsson/TT

Ytterligare två personer i Norge har avlidit med blodproppar sedan de vaccinerats med Astra Zenecas vaccin mot covid-19. En av dem arbetade inom vårdsektorn, enligt uppgifter till NTB.

Uppgifterna om de nya dödsfallen kommer från norska läkemedelsverket (Legemiddelverket). Myndigheten skriver i ett pressmeddelande att den "inte kan utesluta att dessa händelser kan ha ett samband med Astra Zenecas vaccin".

– Man vet en hel del om vad som har hänt, men det är flera undersökningar som måste genomföras, säger Steinar Madsen, enhetschef vid Legemiddelverket till NRK.

De som avled var yngre än 55 år.

– Jag tycker att det är väldigt sorgligt, det är tragiska dödsfall, säger Madsen.

Nyhetsbyrån NTB erfar att en av de två som nu har avlidit arbetade inom vårdsektorn.

Pausad vaccinering

Norge har pausat vaccineringen med Astra Zenecas vaccin medan oklarheter kring de två senaste och ett tidigare dödsfall utreds. Också Finland och Sverige har stoppat företagets vaccin tillfälligt. I Finland fortsätter vaccineringen med Astra Zenecas vaccin tidigast den 29 mars.

– Oslo universitetssjukhus har gjort en enorm ansträngning för att undersöka vad som har hänt, och forskning genomförs också i andra länder. Det finns nu betydligt fler fall av detta i Europa, säger Madsen till NRK.

Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) har undersökt om de rapporterade hälsoproblemen med Astras vaccin i olika länder rör sig om verkliga biverkningar eller rena tillfälligheter. Myndigheten har tillsvidare inte funnit något orsakssamband och betraktar vaccinet som säkert

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning