Norge tog rubb och stubb i skiathlon – finländarna långt från täten

Det blev en norsk trippelseger i herrarnas skiathlon i OS i Pyeongchang. Finländarna halkade tidigt efter och lyckades inte blanda sig i tätstriden. Iivo Niskanen var bästa blåvita åkare på 19:e plats.

Finlands starkaste kort Iivo Niskanen inledde piggt och kom in till skidbytet på stadion som etta efter det klassiska momentet. Men han hade ett stort koppel åkare hack i häl. Under fristilsdelen – hans svagare teknik – tappade Niskanen terräng och kunde aldrig på allvar blanda sig i medaljkampen.

I stället var det Norges Simen Hegstad Krüger som ryckte efter en dryg timmes åkning och lyckades distansera den övriga tätklungan. Krügers satsning höll ända till slut och norrmannen fick fira OS-guld efter ett taktiskt fulländat lopp.

Bakom Krüger verkade det vara många om budet på de övriga medaljerna. Men det blev Krügers landsmän Martin Johnsrud Sundby och Hans Christer Holund som drog de längsta stråna. Norge sopade därmed hem alla tre medaljer i skiathlon, tävlingsformen som för sista gången fanns med i OS-programmet.

Simen Hegstad Krügers guldprestation blir inte sämre av att han hade otur i början, gjorde en vurpa i trängseln och hamnade bland de sista åkarna.

Iivo Niskanen, som har huvudsiktet inställt på den klassiska femmilen, var bästa finländare på 19:e plats.

– Jag gick "all in" i det klassiska momentet, men ingen annan hade lust att dra, sade Niskanen efter loppet.

De tre andra finländarna hade en seg dag ända från start. Matti Heikkinen åkte ändå upp sig i fristilsmomentet, vilket bådar gott inför 15 kilometer fristil med intervallstart nästa vecka. Heikkinen slutade på 21:a plats, 1 minut och 35 sekunder efter täten.

Lari Lehtonen kom i mål på 33:e plats, medan Perttu Hyvärinen fick nöja sig med placeringen 41.

Iivo Niskanen fick nöja sig med 19:e plats. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Simen Krüger var inblandad i en kollision i början av loppet. Bild: Lehtikuva/AFP/Odd Andersen

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03