Norge till kvartsfinal efter straffrysare

Norge mötte Australien i VM-åttondelen. Bild: Christophe Simon

Skulle Norge kunna stoppa målsprutan Sam Kerr? Svaret blev ja. Efter en straffrysare mot Australien och 2–1 är Martin Sjögrens lag klart för kvartsfinal i fotbolls-VM.

Den stora snackisen inför lördagens åttondelsfinal mellan Norge och Australien handlade om huruvida Norge skulle kunna sätta stopp för Sam Kerr. Australiens stora stjärna gjorde sensationella fyra mål mot Jamaica i tisdags och gick upp i delad skytteligaledning på fem fullträffar, något som dock inte verkade skrämma norska målvaktsveteranen Ingrid Hjelmseth, 39.

– Vi har två av de bästa mittbackarna i världen i Maren Mjelde och Maria Thorisdottir. Och jag tycker att vi är ett bättre lag än Jamaica, sade Hjelmseth inför matchen.

Läge efter 25 sekunder

Och Norge testades direkt.

Redan efter 25 sekunder hade Sam Kerr ett vasst läge, men hennes skott gick tätt utanför stolpen.

Fem minuter senare fick anfallskollegan Hayley Raso en ännu bättre möjlighet efter en omställning, men sköt rakt i famnen på Hjelmseth.

I stället blev det Norge som tog ledningen.

I den 31:a minuten blev Isabell Herlovsen frispelad och placerade säkert in 1–0 till de rödblåa.

Dömde bort straff

Före paus uppstod sedan en VAR-situation i Norges straffområde där tyska domaren Riem Hussein först pekade på straffpunkten. Men tog bollen på armen eller axeln på norske backen Maria Thorisdottir? Sam Kerr tog i alla fall bollen under armen och stegade fram mot elvameterspunkten, men efter videogranskning kom beskedet: ingen straff.

Sam Kerr skakade på huvudet.

I andra halvlek, med knappa timmen spelad, hade anfallaren sedan en boll i nät, men vinkades av för offside.

Men trösten skulle komma.

Möter England eller Kamerun

Med sju minuter kvar av ordinarie slog Australiens Elise Kellond-Knight en hörna rakt i mål och kvitterade till 1–1. Norges Caroline Hansen var sedan centimeter från att avgöra matchen, men hennes skott i 93:e minuten tog i insidan av stolpen och ut och därmed väntade förlängning på Stade de Nice i Frankrike.

I första förlängningskvarten var Norge närmast genom Vilde Risa, som hade en boll i ribban, men några mål blev det inte i förlängningen, där Australien fick Alanna Kennedy utvisad.

Matchen avgjordes i stället på straffar.

Där blev Ingrid Syrstad Engen hjälte för Norge med sin avgörande straff, efter att Sam Kerr bland annat missat mål.

I kvartsfinalen ställs Norge mot antingen England eller Kamerun, som möts i dag, söndag.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning