Aftenposten: Norge tar hem IS-kvinna och hennes två barn – sonen svårt sjuk

Norge har tidigare bestämt att endast föräldralösa barn kan hämtas hem från fånglägret i Syrien. Bild: Fadel Senna/Lehtikuva

En 29-årig kvinna och hennes två barn hämtades från Syrien under tisdagseftermiddagen, rapporterar norska Aftenposten.

Kvinnan, som var gift med en IS-krigare, har en son och en dotter, enligt tidningen Aftenposten. Det är med hänsyn till den sjuka femåriga sonen som norska myndigheter nu hjälper dem tillbaka till Norge.

– Jag kan bekräfta att norska myndigheter just nu hämtar hem ett barn som vi tror är sjukt tillsammans med barnets mor och ett syskon från al-Hol-lägret i Syrien. Detta görs på humanitära grunder eftersom att vi befarar att barnet är sjukt, säger den norska utrikesministern Ine Eriksen Søreide i ett uttalande.

Kvinnan och barnen tog sig över gränsen från Syrien till Irak på tisdagseftermiddagen. Det här efter några dagars förhandlingar mellan lokala myndigheter och norska representanter.

I höstas röstade det norska stortinget nej till att hämta hem kvinnan och pojken, som fått diagnosen cystisk fibros. Kvinnan misstänks ha deltagit i terrorverksamhet i Syrien, vilket den norska polisens säkerhetstjänst PST har bekräftat.

Den norskpakistanska kvinnan nekar till brott. Hon hävdar att hon inte åkt till Syrien frivilligt utan tagits dit av sin norska make 2013 och att hon i flera år försökt ta sig därifrån. Maken dog 2015 och efter det ska hon ha gift om sig två gånger.

– Jag gjorde fel, men jag är villig att förändra mig, sa hon våren 2019 enligt Aftenposten.

Norge har tidigare bestämt att endast föräldralösa barn kan hämtas hem från fånglägret i Syrien.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning