Norge skärper abortlagen – beslutet väcker heta känslor

När och hur man ska kunna göra abort väcker heta känslor i Norge. Bild: Wally Santana/TT-AP

Norges parlament, stortinget, har röstat ja till att lägga ner pälsnäringen i landet, samt att skärpa en del av abortlagen. De två till synes disparata ämnena togs upp samtidigt efter hätska diskussioner mellan de konservativa partierna i regeringen.

Förslaget om att inga nya pälsfarmer får etableras, och att existerande pälsanläggningar ska läggas ned senast 2025, antogs med siffrorna 101 mot 68. Pälsnäringen är ändå på nedgång i Norge, men nu väntar en hård dragkamp om i vilken mån företagarna ska kompenseras för förbudet.

I abortomröstningen blev röstade 105 ledamöter ja och 64 nej. Den skärpta regeln berör inte så många – den innebär att kvinnor som väntar "flerlingar", alltså bär på flera foster på en gång, nu inte ska kunna abortera något av dessa utan att först ha fått godkänt av en nämnd.

Båda frågorna avgjordes alltså med betryggande marginal, trots att det talats om intensiv kohandel om röster i de olika partiernas hjärtefrågor. Exempelvis hade en del företrädare för regeringspartiet Venstre krävt att dess ledamöter skulle rösta nej i abortfrågan om ledamöter från Høyre och Fremskrittspartiet, som även de är med i regeringen, röstade nej till pälsförslaget.

Debatterna i stortinget rasade i flera timmar innan omröstningarna hölls efter midnatt.

Läs också:

Regeringskris i Norge avvärjd i sista sekunden

Utländska krafter lobbar mot abort i Europa

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning