Norge lättar på inresereglerna

Att lägga upp bilder på QR-koden som visar om du haft covid-19 eller vaccinerats är dumt, varnar hälsominister Bent Høie. Bild: Heiko Junge/TT-NTB

Är du färdigvaccinerad, eller har haft covid-19 det senaste halvåret? Då får du från och med fredag eftermiddag resa in i Norge utan krav på karantän, förutsatt att du testar dig vid gränsen eller inom två dagar efter ankomst.

Ungdomar mellan 12 och 18 år kommer också att kunna slippa karantän efter att de uppvisat ett negativt PCR-test som tagits max tre dagar efter inresan. Sedan förra veckan är det dessutom tillåtet att sitta i karantän på andra platser än på de karantänshotell som tidigare krävdes.

Regeringen fortsätter däremot att avråda sin befolkning från onödiga utlandsresor, meddelar hälsominister Bent Høie.

Han passar även på att varna för att dela med sig av bilder på den QR-kod som krävs för att man ska slippa karantänskravet.

– Av samma skäl som att det inte är klokt att lägga upp en bild på ett pass, körkort eller annan personlig och känslig information, säger han.

Rättad: I en tidigare version av texten framgick det inte att de lättade restriktionerna endast gäller de som har ett norskt coronacertifikat.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning