Norge kan skicka tillbaka 1 600 somalier

Runt 1 600 somalier med flyktingstatus som befunnit sig i Norge i flera år riskerar att skickas tillbaka till Somalia. Deras skyddsskäl ska omvärderas, vilket får massiv kritik i en ny rapport från flera människorättsorganisationer.

Norska regeringen bestrider att beslutet att omvärdera människors flyktingstatus skulle bryta mot några lagar eller konventioner.

"Att vissa organisationer inte är överens med den här regeringens strikta asyl- och invandringspolitik är inte detsamma som att bryta reglerna", skriver statssekreteraren Torkil Åmland från högerpopulistiska Fremskrittspartiet till nyhetsbyrån NTB.

Han tillbakavisar därmed anklagelserna som riktats mot regeringen i en färsk rapport från bland andra Rädda barnen och den norska organisationen för asylsökande, NOAS.

Kan skickas tillbaka

Norges motsvarighet till Migrationsverket, UDI, fick våren 2016 i uppdrag av regeringen att se över flyktingstatusen för asylsökande som kommit till Norge före den 1 oktober 2014 men som ännu inte fått permanent uppehållstillstånd. Beslutet drabbar främst somalier, och UDI utreder nu huruvida runt 1 600 personer ska fråntas sin flyktingstatus och skickas tillbaka till Somalia, där läget nu anses mer stabilt.

– Den somaliska staten kan inte erbjuda ett effektivt skydd, säger André Møkkelgjerd, juridisk rådgivare på NOAS till NTB.

Regeringen bryter enligt rapporten bland annat mot FN:s flyktingkonvention, den europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna, den norska utlänningslagen och Norges grundlag. Dessutom anser organisationerna bakom rapporten att processen försvårar integrationen för många av de drabbade. Flera av somalierna som intervjuats säger att det blir vanskligt med jobb och studier när deras framtid i Norge är osäker.

"Lite forskning"

Statssekreteraren Kristin Holm Jensen från konservativa Høyre försvarar regeringens hållning med att Norge måste ha en begränsad invandring om invandrare ska kunna integreras i landet.

"Det finns lite forskning som säger något om effekten av osäkerhet på uppehållstillstånd eller regelbunden bedömning av flyktingstatus vid integration", skriver hon till NTB.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54