Norge håller FIS i mörker

Högt uppsatta gäster. FIS-generalsekreteraren Sarah Lewis och ordföranden Gian Franco Kasper besökte Lahtis för att granska de blivande VM-faciliteterna. Bild: Martti Kainulainen

Therese Johaug borde vara avstängd – men Norge följer inte de internationella reglerna. – Norge är förpliktat att avstänga Johaug, säger FIS-chefen Sarah Lewis.

Det har gått över en vecka sedan den norska skidstjärnan Therese Johaug åkte fast för dopning, men hon har fortfarande inte blivit avstängd – trots att både hennes A- och B-prov visat sig innehålla spår av anabola steroider. Antidoping Norge och Norges skidförbund har inte ens officiellt meddelat internationella skidförbundet FIS om att hon åkt dit.

– På grund av den substans som är involverad, enligt vad vi hört av medierna, är den norska antidopningskommittén förpliktad att avstänga Johaug. Preparatet finns inte på listan över substanser som kräver en utvärdering. Det är en anabol steroid, säger FIS generalsekreterare Sarah Lewis.

– Vi utgår från att de redan avstängt henne eller har inlett processen för att stänga av henne.

Lewis betonar att FIS inte hört ett knyst av Norge. Därför har Johaug inte officiellt åkt fast för dopning.

– Det är frågan om ett nationellt test som utfördes av Antidoping Norge. Det är främmande territorium också för oss. Vi har inte förut haft ett nationellt fall med så hög internationell profil, säger Lewis.

Hon besökte Lahtis tillsammans med FIS-ordföranden Gian Franco Kasper för att göra den slutliga utvärderingen av tävlingsorganisationen före skid-VM i febuari-mars. Men i stället för att besvara mysiga frågor om Lahtis långa traditioner som tävlingsvärd tog Johaugs dopningsfall över agendan i den avslutande presskonferensen.

Flera dopningsfall

Johaugs positiva dopningsfall kommer bara några månader efter att det framkommit att världens bästa herråkare Martin Johnsrud Sundby åkt dit för en överdos astmamedicin. Under sommarens lopp har nya avslöjanden framkommit om hur det norska skidlandslaget missbrukat astmamedicin.

– Vi kan inte börja generalisera, men det norska skidförbundet står inför några stora utmaningar, säger Sarah Lewis som uppenbarligen var både irriterad och frustrerad över att tvingas besvara frågor om Johaugs dopningsfall.

I Finland existerar en seglivad uppfattning om att det internationella skidförbundet FIS beskyddar skidsportens norska stjärnor. Uppfattningen stärktes av hur Norges skidförbund med FIS goda minne försökte sopa Sundbys dopningsfall under mattan, men då överklagade internationella antidopningsbyrån Wada till idrottens internationella skiljedomstol Cas. Slutresultatet: en två månader lång avstängning.

– Jag förstår att fallet Sundby förorsakade reaktioner, men FIS antidopningsutskott fattar sina beslut enligt de gällande reglerna oavsett idrottarens hemland. De är absolut inte partiska, säger Lewis.

– Om FIS och Wada inte är nöjda med med Norges beslut i fallet Johaug kan vi överklaga.

Först Ryssland, sedan Sundby, Johaug och det norska missbruket av astmamedicin. Finns det ett dopningsproblem inom längdåkningen?

– Generellt sett, nej. Det här är ett individuellt fall. Vårt testprogram är väldigt omfattande, fokuserat på riktade dopningstester och preventiva åtgärder, säger Lewis.

– Jag vill inte sammankoppla användningen av en läppsalva, vilket uppenbarligen förorsakat det positiva testresultatet, med ett utbrett dopningsproblem som sträcker sig över flera länder inom hela sporten. Det här är en annorlunda situation. En behandling, så vitt vi har hört.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning