Norge förbjuder Finnair att flyga till Svalbard

Bild: Mostphotos

Finnair får inte flyga till Longyearbyen på Svalbard i sommar, skriver det norska rundradiobolaget NRK.

Enligt NRK beror det på ett bilateralt luftfartsavtal mellan Finland och Norge från 1978. I det finns inte Svalbard med. I praktiken kan Finnair flyga vart som helst i Norge förutom till ögruppen Svalbard, som ligger i Arktis. Longyearbyen finns på den största ön som heter Spetsbergen.

Finnair skulle börja flyga till Spetsbergen i juni. Christian Chramer, som är regionchef för Tromsø och Spetsbergen säger att det hade inneburit en turisminjektion på 3 000 personer och att Finnairs nya rutt hade haft en betydande ekonomisk verkan på området.

Norges trafikminister Ketil Solvik-Olsen ser problemet men vill inte kommentera fallet. Enligt honom har Finnair tre veckor på sig att överklaga.

Finnairs kommunikationsdirektör Päivyt Tallqvist säger att beslutet om ett eventuellt överklagande fattas senare, och därför har flygbolaget beslutat kontakta alla kunder som hunnit boka en resa, för att de inte ska sväva i ovisshet under processen.

– Vi tar kontakt med alla kunder som bokat så snart som möjligt, och erbjuder återbetalning av biljettpriset, säger Tallqvist.

Svalbard hör enligt Finnair inte till det avtalade Open Skies-området inom EU och det europeiska handelsområdet. Därför ansökte Finnair i höstas om ett separat tillstånd av de norska civilluftfartsmyndigheterna. Det tillståendet hade Finnair förväntat sig att få, men det blev ett nej.

Det avtal som de norska myndigheterna hänvisar till är ett bilateralt luftfartsavtal. Det gjordes upp första gången 1978, men enligt Maija Ahokas, regeringsråd på Trafikministeriet, har avtalet nog omförhandlats an efter, senast 1990 då det tillsattes nya destinationer. Behoven kommer oftast från kommersiella flygbolag. Nya förhandlingar sker antingen mellan ländernas ministerier eller trafikskyddsmyndigheter, hos oss Trafi. Eftersom beslutet är så färskt har en begäran om omförhandling inte ännu hunnit bli aktuell.

HBL publicerade ett resereportage från Svalbard i fjol. Här kan du läsa det.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning