Norge är inte DDR

Skidnation i chocktillstånd. Therese Johaugs dopningsfall har kastat en mörk skugga över hela Norge. Bild: Vincenzo Pinto

Therese Johaugs dopningsfall har väckt skamlös skadeglädje i Finland och för många finländare äntligen bekräftat att norrmännen inte alls är så fromma som de bedyrar.

"Norge – det nya DDR?" stod det i en löpsedel, som säkerligen reflekterade precis det som många finländare ville höra.

I Sverige har diskussionen spårat ur totalt. "En nation av fuskare", skriver krönikören Lasse Anrell i sitt senaste inlägg i Nya Wermlands-Tidningen. Redan före Johaugskandalen jämförde han hennes överlägsenhet med en viss Johan Mühlegg.

Jämförelsen är lite felaktig. Mühlegg var nämligen aldrig lika omänskligt suverän som Johaug. Jag bevittnade från närhåll när Therese Johaug ryckte ifrån i mördarbacken, soloåkte som en robot i över två mil och defilerade i mål som världsmästare på tremilen i Falun med nästan en minut till tvåan Marit Bjørgen.

Det finns inga bevis för att det förekommit systematisk dopning i Norge. Det finns bara elaka spekulationer.

I den 3 kilometer långa avslutande mördarbacken i Tour de Ski var Johaug som vanligt löjligt bra – bland 52 män skulle hon ha placerat sig som 35:e, en minut snabbare än finländaren Anssi Pentsinen. En överlägsenhet som i sig räckte för krönikörer som Anrell att utgå ifrån att Johaug är dopad.

En trist inställning som tyvärr är mycket vanlig nuförtiden. Om någon är alltför bra blir den automatiskt misstänkt.

Samma inställning gör det lätt att stämpla hela Norge som fuskare. För många kommer dopningsavslöjandena som en logisk förklaring till alla norska trippelsegrar, kvadrupelsegrar och kvintupelsegrar i världscupen och VM.

Men Norge är inte DDR. Norge är inte ens som Ryssland, som delvis blev utestängt från OS i Rio de Janeiro.

Det finns inga bevis för att det förekommit systematisk dopning i Norge. Det finns bara elaka spekulationer.

Systematiskt och långvarigt bruk av astmamedicin har en viss anabol, det vill säga muskelbyggande effekt. Men astmamedicin förvandlar inte en obegåvad skidåkare till en världsmästare.

Vi kommer aldrig att få veta om Therese Johaug dopat sig med avsikt eller bara begått ett sanslöst misstag. Men ett är säkert: mikrodoser av anabola steroider har inte gjort henne till världens bästa skidåkare.

På 1990-talet var det vilda västern för dopning. Bland annat Tapio Videmans, Inggard Lereims och Bengt Saltins efterforskningar visade att den tidens skidstjärnor hade helt vansinniga blodvärden.

Men det går inte att dopa sig som Mühlegg numera. Däremot går det sannolikt att dopa sig med mikrodoser av EPO och steroider utan att åka fast, även om det kräver väldigt mycket sakkunskap och skicklighet.

Det är dock inte ett hemligt astmaprogram som gjort Norge till världens största skidnation. Det är bredd, resurser och kunskap som är Norges största hemlighet. Som Kanada och ishockey.

Johaug kommer att bli avstängd. Allt annat skulle vara ett skämt. Men nu gäller det att sätta saker och ting i perspektiv. Johaugs dopningsfall är inte en bra nyhet för skidsporten och det finns ingen orsak att vara skadeglad. Det finns inte heller någon orsak att döma ut alla norrmän som dopare. Annars är vi snabbt i en återvändsgränd.

Marcus Lindqvist Reporter

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning