Norge anklagar Ryssland för att ligga bakom dataintrång i stortinget

Norska Stortinget utsattes för en cyberattack i augusti. Bild: Ørn E. Borgen/NTB-TT

Det norska stortinget anklagar nu offentligt Ryssland för att ligga bakom den cyberattack som ägde rum i slutet av augusti.

"Det är en allvarlig incident som påverkar vår viktigaste demokratiska institution. Baserat på den information som regeringen har så är det vår bedömning att Ryssland står bakom denna verksamhet", står det att läsa i Stortingets pressmeddelande.

Under attacken mot stortinget hackades flera stortingsledamöters e-postkonton och olika mängder data laddades ner i samband med intrånget.

Kallar upp ambassadör

Med anledning av anklagelserna kallades den ryska ambassadören i Oslo upp under tisdagen.

– Det är viktigt för oss att hålla Ryssland ansvarigt, det beror på att denna typ av händelse är oförsvarbar, säger utrikesminister Ine Eriksen Søreide (H) under en presskonferens med anledning av anklagelserna.

Anklagelserna är ett resultat av den utredning som landets underrättelsetjänst PST för närvarande gör om incidenten, utredningen är ännu inte är avslutad.

– Det informationsunderlag vi har, som bygger på analyser och sammanställningar som vår säkerhetstjänst har gjort, visar det tydligt, och det är anledningen till att vi gått ut med det här i dag, säger den norska utrikesministern.

Allvarlig hotbild

Ryssland har ännu inte officiellt kommenterat de norska anklagelserna men Konstantin Kosatjev, ordförande i det ryska parlamentets utrikesutskott, har kallat anklagelsen för "grundlös".

Stortingspresident Tone Trøen (H) anser att hotbilden mot Norge är något som bör tas på allvar.

– Hotbilden förändras snabbt och blir alltmer krävande. Vi vet att stortinget och politikerna är sårbara. Detta visar att säkerheten fortfarande måste skärpas, inte minst nu när vi går in i ett valår, säger Trøen till NTB.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning