Nördstämpeln borta - unga vuxna allt mer ivriga på att spela brädspel

Bild: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Man kan säga att brädspelen är trendiga just nu, även om de kanske inte är den "hetaste aktiviteten" på marknaden, säger Eetu Perttula som är marknadsförings- och evenemangsansvarig vid spelaffären Poromagia.

Det är särskilt runt 30-åringar, som spelat datorspel och spelkonsoler under hela sin uppväxt, som ivrigt spelar brädspel i dag.

– Också många som tidigare mest spelat videospel har nu hitta brädspelen, så att de kan spela med ett stort gäng och inte bara på tumanhand hemma, säger Eetu Perttula.

Företagaren Toni Niittymäki vid spelaffären Lautapeli.fi är av samma åsikt. Det är unga vuxna som står bakom uppsvinget.

– När man har festat tillräckligt länge och parförhållandet har blivit stabilt, börjar man leta efter någon gemensam aktivitet med sin partner eller med bekanta par. Om man i något skede spelat brädspel, väcks intresset lätt igen och på så sätt uppstår spelivern.

Spelaffärerna uppger att spelen också blivit mångsidigare under de senaste årtiondena och att de också visuellt har utvecklats mycket.

– Ett brädspelsintresse innebär inte nödvändigtvis att folk samlas på lördagskvällen för att spela Afrikas stjärna eller Monopol. Det är helt andra spel, så som Carcassone och Catan, som driver fenomenet, säger Niittymäki.

Enligt Niittymäki har brädspelen också blivit en allt vanligare gemensam hobby hos barnfamiljer.

– Enligt våra bedömningar är en av de största orsakerna bakom det ökade intresset att kvinnor upplever brädspelen som mer intressanta och lättare att närma sig än datorspelen. Om en familj till exempel har en Xbox eller Playstation, så är det enligt våra observationer ganska vanligt att barnen och kanske pappan spelar på den medan mamman inte gör det lika mycket. Men när mammorna har upptäckt brädspelen, sporrar de ofta hela familjen till att spela tillsammans.

Niittymäki säger också att föräldrar som själva spelat brädspel gärna vill göra det med sina egna barn.

"Nördar spelar i källaren"

Enligt Perttula har brädspelen tidigare haft lite av en "nördstämpel", men han säger att den stämpeln nu är så gott som borta.

– Tidigare hade brädspelen kanske en sådan stämpel att det bara var nördarna som spelade nere i sina källare, men nu för tiden handlar spelandet mer om socialt umgänge. Man får träffa vänner och på samma gång hålla på med en utvecklande syssla.

Perttula tror att nördstämpeln har uppkommit på grund av att 1980- och 1990-talens brädspel var komplicerade scifi- och fantasybetonade spel som paketerades i stora lådor och som var utrustade med tjocka regelböcker.

– Under de senaste årtiondena har man börjat göra sällskapsspel för hela familjen och alla spel känns inte ens som brädspel. Det har gjort att brädspelandet blivit vanligare. 

Brukar du spela brädspel?

Laddar ... Laddar ...

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning