Nordling: Stor utmaning för spelarna

Utmaning. Teddy Nordling (t.h.), som är Ola Lindgrens assisterande landslagstränare, konstaterar att Finland har ett krävande matchprogram i januari. Bild: Leif Weckström

Handbollsherrarna har ett hektiskt schema i januari med sex matcher på nitton dagar. Tränaren Teddy Nordling säger att matchprogrammet är en utmaning.

– Visst är det en stor utmaning för spelarna och det ställer verkligen krav på återhämtningen. Dessutom blir det många resor på kort tid och det är också krävande, säger Teddy Nordling som ingår i tränarstaben.

Det som alltså står på spel i matcherna är platser i de egentliga mästerskapskvalen. I förkvalet till VM-kvalet är det endast gruppsegraren som går vidare medan segraren i matcherna mellan Finland och Georgien får en plats i EM-kvalet.

Nordling konstaterar att det är svårt att säga om det är en fördel eller en nackdel att de fullspäckade veckorna avslutas med ett dubbelmöte.

– Fördelen är förstås att vi kan komma till spel mot Georgien med en bra känsla, men nackdelen är att vi kan ha dragit på oss skador. Däremot tycker jag att det är positivt att vi inleder dubbelmötet med en bortamatch och då har vi möjlighet att ge oss ett bra utgångsläge inför matchen i Riihimäki.

Nytt motstånd

Före blickarna vänds mot Georgien ska alltså fyra VM-kvalmatcher spelas. Förkvalet inleddes i oktober och då tog Finland en seger mot Cypern samt inkasserade en förlust mot Israel. Också nu ska Finland möta de två lagen, men kvalet kör ändå i gång med matcher mot Grekland.

– Det blir säkert en tuff bortamatch mot Grekland. När Israel och Grekland möttes i oktober tog grekerna en uddamålsseger och som bekant förlorade vi med ett mål mot Israel, säger Nordling.

Dock lyfter han fram att matchen mot Israel kan vara en bra erfarenhet. Finland fick en dålig start, men kom starkt tillbaka och förlorade till slut endast med 33–32.

– I början av den matchen fick vi det inte riktigt att stämma, men efter pausen gjorde vi en bra bortamatch. Det är så klart viktigt för killarna att veta att de har kapacitet att komma tillbaka även om det ser tungt ut och det är en bra egenskap.

I den senaste matchen mot Cypern vann Finland med 30–20 och Nordling konstaterar att Finland fick bra utdelning i andra halvleken.

– Då lyckades vi höja tempot i Riihimäki och i slutet spelade vi som vi vill göra.

Förkvalet till VM-kvalet:

2.1 Grekland-Finland, 5.1 Finland-Grekland, 8.1 Finland-Israel, 12.1 Cypern-Finland.

Dubbelmöte i EM-kvalet:

16.1 Georgien-Finland, 19.1 Finland-Georgien.

Finland spelar alla matcher i Riihimäki. I förkvalet till VM-kvalet är det endast gruppsegraren som går vidare till följande kvalskede. Ett skede som också avgörs i gruppspelsform.

I dubbelmötet mot Georgien får segraren en plats i det egentliga EM-kvalet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning