Nordliga regioner vädjar: Öppna gränserna

Coronapandemin är anledningen till att rörligheten mellan Sverige, Norge och Finland har minskat. Bild: Terje Pedersen/TT-NTB Scanpix

Gränserna mot Norge och Finland är stängda på grund av coronapandemin, vilket påverkar de nordligaste regionerna i alla tre länder. Nu vill landshövdingarna och överdirektörerna i länderna att gränserna ska öppnas för invånarna i norr, enligt ett pressmeddelande.

De olika representanterna kunde vid ett möte den 12 juni konstatera att de norra delarna i respektive land alla hade sett ökad arbetslöshet, vacklande ekonomi och hårt drabbad turistnäring.

– Självklart är vi bekymrade över smittspridningen, men vi är väldigt bekymrade över att gränserna inte öppnas. Vi är en glest befolkad del av världen, vi har samverkat sedan förmodligen före vikingatiden och utvecklats tillsammans, och den här krisen klarar vi bäst tillsammans, och stängningen av gränsen har ingen positiv effekt, säger Björn O Nilsson till Sveriges Radio Ekot.

Landshövdingarna och överdirektörerna i Sverige, Norge och Finland har beslutat att framföra en gemensam önskan om att öppna gränserna så snabbt som möjligt.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning