Nordkoreanska medier tiger om Kims hälsa

Människor i Sydkorea tittar på tv-rapportering om Nordkoreas diktator Kim Jong-Un under tisdagen. Bild: Lee Jin-Man/AP/TT

De internationella spekulationerna kring Nordkoreas diktator Kim Jong-Uns hälsa märks inte av i diktaturens nyhetsmedier. Däremot skrivs det om sportutrustning, bärplockning och ett möte i Bangladesh om Nordkoreas statsideologi.

De nordkoreanska medierna kommenterar inte de envisa uppgifterna om att landets ledare är svårt sjuk och rapporterar inte heller om var han befinner sig. Landets största dagstidning Rodong Sinmun tar däremot upp gamla eller odaterade uttalanden från Kim Jong-Un i flera olika artiklar.

Spekulationerna om Kims hälsotillstånd började efter att han inte deltagit i högtidlighållandet av farfadern Kim Il-Sungs födelsedag den 15 april. Enligt obekräftade uppgifter i sydkoreanska och amerikanska medier ska Kim Jong-Un ha genomgått en hjärtoperation några dagar tidigare, men rapporteringen möts av tvivel från företrädare för Sydkorea och Kina, och även från personer med insyn i amerikansk säkerhetstjänst.

Den Sydkoreabaserade nyhetssajten Daily NK rapporterade under tisdagen att Kim Jong-Un, som är 36 eller 37 år gammal, lades in på sjukhus den 12 april. Artikeln uppdaterades dock senare med hänvisning till en enda icke namngiven källa i Nordkorea, inte flera källor som tidigare uppgetts. Enligt sajten ska diktatorns hälsa ha försämrats på grund av rökning, fetma och överansträngning.

Sydkoreas regering uppger att den inte sett några ovanliga tecken från grannlandet i norr, och även Kina har avfärdat rapporterna.

USA:s president Donald Trumps säkerhetsrådgivare Robert O'Brien uppger att Vita huset följer utvecklingen noga. Trump själv, som träffat diktatorn 2018 och 2019, säger sig inte sätta stor tilltro till rapporterna om att Kim Jong-Un skulle vara sjuk.

Det kommunistiska Nordkorea grundades med sovjetisk hjälp 1948, sedan Korea delats upp i en amerikansk och en sovjetisk ockupationszon efter andra världskriget. Ett inbördeskrig mellan Nord och Syd rasade 1950–53, sedan nordkoreanska trupper korsat gränsen och gått till anfall.

De båda länderna har aldrig slutit fred, utan ett vapenstillestånd råder fortfarande. En fyra kilometer bred demilitariserad zon skiljer de båda länderna åt.

Den officiella ideologin i Nordkorea hyllar "nationellt oberoende" och "självtillit". I praktiken har det inneburit isolationism, förtryck och svält.

Godtyckliga gripanden av regimkritiker, brist på rättssäkerhet samt tortyr och misshandel av fångar i landets fängelser och fångläger är omfattande. Uppgifter visar också att landet praktiserar offentliga avrättningar för brott som stöld av statlig egendom och hamstring av mat, liksom för grova brott. Enligt Amnesty International och människor som flytt Nordkorea under 2000-talet finns stora arbetsläger för dissidenter.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning