Nordkoreanska företag i Kina tvingas stänga

Nordkoreanska företag i Kina får till i januari på sig att stänga ner sina verksamheter. Detta som ett led i FN-sanktionerna mot diktaturen.

Det kinesiska handelsdepartementet uppger att beslutet även gäller samriskbolag med kinesiska firmor, skriver nyhetsbyrån AFP.

De nordkoreanska företagen får 120 dagar på sig att avsluta sin verksamhet, räknat från den 11 september då FN:s säkerhetsråd röstade igenom en ny resolution om sanktioner mot landet.

Beskedet kommer bara dagar efter att Kina bekräftat att man kommer att tillämpa en annan viktig del av sanktionerna – att begränsa exporten av raffinerad olja till Nordkorea samt stoppa importen av textilvaror från grannlandet.

De kinesiska åtgärderna väntas svida extra mycket för Nordkorea då Peking varit Pyongyangs huvudsakliga allierade och handelspartner. Kina har stått för omkring 90 procent av det slutna landets handel, skriver AFP.

Nya provokationer väntas

Samtidigt oroar sig Sydkorea för att nya provokationer kan vara på gång från Nordkorea. Landet – som återkommande skjutit upp robotar och nyligen uppges ha genomfört ett kärnvapentest – kommer troligen att utföra någon provokativ åtgärd den 10 oktober och den 18 oktober, uppger Sydkoreas nationelle säkerhetsrådgivare Chung Eui-Yong, enligt Reuters.

Det är datumen för Nordkoreas kommunistpartis bildande och Kinas kommunistpartis kongress.

Enligt rådgivarens rapport finns det oro över att en militär konflikt kan triggas igång av att någon gör ett misstag.

Ökade spänningar

– Presidenten säger att USA talar om militära och diplomatiska lösningar, men Sydkorea kan inte gå genom ett krig igen, säger Park Wan-Ju, talesperson för regeringspartiet, enligt Reuters.

Spänningarna på den koreanska halvön har ökat de senaste veckorna efter att Nordkoreas diktator Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump slängt ur sig hot och varningar om vartannat. Nordkorea har anklagat USA för att ha deklarerat krig, vilket USA avfärdat som absurt.

Nordkorea uppges den 3 september ha genomfört sitt sjätte och hittills mest kraftfulla kärnvapentest. Landet har testat flera robotar som ska ha potential att nå USA.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning