Nordkoreansk robot flög över Japan – tolkas som upptrappning

En man tittar på ett nyhetsinslag om robotuppskjutningen. Bild: EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS /JEON HEON-KYUN

Nordkorea har testskjutit en robot över Japan, som utfärdade ett nationellt krislarm. Efter att ha flugit över landets norra delar föll roboten ned i havet.

Uppskjutningen är ett exempellöst och allvarligt hot mot Japan, enligt landets premiärminister Shinzo Abe.

Varningsmeddelanden skickades ut i tv och radio i Japan tidigt på tisdagsmorgonen lokal tid. Snabbtåg stoppades och varningar ropades ut i högtalare i städer på Hokkaido, den nordligaste av Japans huvudöar.

Roboten sköts upp i riktning mot Stilla havet från en plats nära Nordkoreas huvudstad Pyongyang klockan 5.57.

Ayaka Nishijima, som bor på den norra delen av Japans största ö Honshu, väcktes av ett varningsmeddelande på mobiltelefonen.

"Jag känner mig inte alls förberedd. Även om vi får de här meddelandena undrar jag var vi ska ta vägen. Vi har ingen källare eller skyddsrum, så det enda vi kan göra är att hålla oss borta från fönstren", skriver hon i ett meddelande.

Japansk militär försökte inte att skjuta ner roboten, som passerade över landet klockan 6.06 lokal tid. Den gick sedan sönder i tre delar och föll i vattnet 1180 kilometer öster Hokkaido, enligt det nationella tv-bolaget NHK. Då hade den flugit 2700 kilometer, på en höjd av 550 kilometer, enligt sydkoreansk militär.

Japan har tidigare lovat att skjuta ner robotar som hotar landet.

Regeringens talesperson Yoshihide Suga kallar roboten för ett allvarligt säkerhetshot mot Japan och poängterar att uppskjutningen bryter mot FN:s resolutioner.

– Vi kommer att anstränga oss till vårt yttersta för att beslutsamt skydda vårt folks liv, säger landets premiärminister Shinzo Abe.

Även ryska regeringen är "extremt oroad" av situationen i Nordkorea, rapporterar den statliga ryska nyhetsbyrån Ria Novosti.

– Vi ser en tendens till upptrappning. Vi är extremt oroade av den allmänna utvecklingen, säger Rysslands vice utrikesminister Sergej Ryabkov.

Ett extrainsatt möte i FN:s säkerhetsråd ska nu hållas sent på tisdagen, efter påtryckningar från USA, Japan och Sydkorea.

I början av augusti röstade rådet enhälligt ja till nya tuffare sanktioner mot Nordkorea, som bland annat innebär totalt exportförbud mot kol och järn.

För en månad sedan släppte Nordkorea bilden på en testskjutning av en ICBM Hwasong-14. Bild: EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS / KCNA

Tidigare test

Enligt Japans försvarsminister Itsunori Onodera var tisdagens robot sannolikt en medeldistansrobot av samma typ som den som sköts upp i maj.

Nordkorea har i sommar vid två tillfällen testat långdistansrobotar med kapacitet att nå USA. En robot som ska flyga ända till USA måste passera över Japan, vilket gör att dagens test kan ses som en upptrappning.

Amerikansk militär bedömer att roboten inte utgjorde något hot mot Nordamerika, men bekräftar att den flög över Japan.

Nordkorea har avfyrat en rad robotar tidigare som har slagit ned i vattnen utanför Japan. I lördags sköt Nordkorea upp vad som tros ha varit tre kortdistansrobotar som flög runt 250 kilometer i nordostlig riktning.

2009 sköts en robot upp från Nordkorea som passerade över Japan, utan att orsaka skador. Då sade diktaturen att det rörde sig om en satellituppskjutning, men USA, Sydkorea och Japan bedömde efteråt att det rörde sig om ett robottest.

Konflikten på koreanska halvön har pågått ända sedan andra världskrigets slutskede då halvön delades upp i en kommunistisk stat i norr och en kapitalistisk i söder.

Nordkorea är ett av världens mest slutna länder och majoriteten av de 25 miljoner invånarna lever under hårt förtryck.

Den kommunistiska och isolationistiska diktaturen styrs av Kim Jong-Un. Han tog över ledningen när fadern Kim Jong-Il avled i december 2011. Denne hade i sin tur ärvt makten av sin far Kim Il-Sung.

Landet får inte, enligt FN:s resolutioner, avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester. Trots det har Nordkorea fortsatt genomföra provsprängningar och robottester, i syfte att utveckla landets kärnvapenprogram. Det har lett till ytterligare sanktioner från FN och ett hotfullt ordkrig mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un har hotat med att skjuta robotar mot amerikanska baser på Guam i Stilla havet. En plan för hur det ska gå till ligger klar, enligt Nordkorea. USA:s president Donald Trump har hotat med att Nordkoreas robotuppskjutningar ska mötas med "eld och raseri".

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning