Trump bekräftar: Nordkoreans general till USA

En av Kim Jong-Uns närmaste medarbetare ska till USA. Arkivbild. Bild: Lehtikuva/AFP/Brendan Smialowski

Den nordkoreanske generalen och partitoppen Kim Yong-Chol är på väg till USA för att diskutera det planerade toppmötet mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un, bekräftar Trump.

"Vi har satt ihop ett jättebra team för våra samtal med Nordkorea. Möten hålls just nu gällande toppmötet och annat. Kim Young Chol (sic), Nordkoreas vice ordförande, på väg till New York nu. Stark respons på mitt brev, tack!", skriver den amerikanske presidenten i ett inlägg på Twitter.

Under sin USA-vistelse väntas Kim Yong-Chol träffa högt uppsatta amerikanska företrädare för att diskutera det eventuella möte som varit föremål för omfattande diskussioner de senaste månaderna, enligt Reuters.

Surnade till

Regeringarna i Washington och Pyongyang kom tidigare i maj överens om att skicka Trump respektive Kim Jong-Un till Singapore 12 juni för att diskutera kärnvapennedrustning och frågor relaterade till konflikten på Koreahalvön. Ett något aggressivt utspel från Nordkorea fick dock Trump att surna till och ställa in mötet med ett öppet brev till Kim, där han beklagade sig över dennes "enorma ilska" och "öppet fientliga inställning".

Kort därpå tvärvände Nordkorea och sade sig vara berett på ett möte när som helst, vilket i sin tur fick Trump att göra en kovändning och säga att förberedelserna för mötet "rullar på fint".

Jovialisk stämning

I helgen möttes Kim Jong-Un och Sydkoreas president Moon Jae-In vid gränsstaden Panmunjom, och kom då överens om att det vore bra om toppmötet mellan Nordkoreas och USA:s ledare hålls.

Både Trump och Kim har tidigare haft nära till förolämpningar i sin diplomatiska kommunikation. I höstas kallade Trump Kim för "den lille raketmannen", medan Kim hotade att "tämja den mentalt störde och senile amerikanen med eld". Sedan dess har stämningen dock blivit mer jovialisk.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning