Nordkorea vill inte nedrusta – gör nytt test

En satellitbild från i mars som visar Sohae i Nordkorea. Bild: Defence & Space and 38 North via AP/TT

Nordkoreas FN-ambassadör Kim Song säger att kärnvapennedrustning inte längre är föremål för förhandling, och att långa samtal med Washington inte behövs längre.Samtidigt meddelar landet att ett nytt ospecificerat test genomförts.

Enligt Kim Song är samtalen bara ett sätt att köpa tid för USA, för att passa president Donald Trumps inrikespolitiska agenda.

Spänningarna mellan USA och Nordkorea har ökat, inför en tidsfrist vid årsskiftet som Nordkorea satt, och där Nordkorea kräver en ändrad förhandlingsinriktning från USA.

Skulle bli förvånad

Trump säger att han skulle bli förvånad om Nordkorea agerade fientligt.

– Han (nordkoreanska ledaren Kim Jong-Un) vet att jag har ett val framför mig. Jag tror inte att han vill blanda sig in i det, men vi får se, säger Trump, och tillägger att det inte råder någon tvekan om att viss fientlighet råder.

På söndagen uppgav Nordkorea att man genomfört ett "väldigt betydande" test vid sin satellituppskjutningsplats Sohae, enligt statliga KCNA. KCNA specificerade inte vad som testats, men tidigare har platsen använts för att skjuta upp raketer i rymden.

Ökad aktivitet

Efter det första toppmötet mellan USA och Sydkorea syntes tecken på att testplatsen började monteras ned, men satellitbilder efter det andra – havererade – mötet visade tecken på att platsen höll på att byggas upp igen. Och tidigare i veckan visade bilder från en kommersiell satellit ökad aktivitet vid platsen.

"Det här är antagligen ett markbaserat motortest vid Sohae", skriver Ankit Panda, forskare vid Federation of American Scientists, på Twitter om testet och tillägger att det förmodligen inte rör sig om en uppskjutning.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning