Nordkorea varnar "fientliga krafter"

En satellitbild över satellituppskjutningsplatsen Sohae. Arkivbild. Bild: TT-AP-DigitalGlobe

Ett nytt test har genomförts vid avfyringsrampen i Sohae i Nordkorea. "Fientliga krafter", bland dem USA, bör låta bli att provocera Nordkorea om de vill se ett fredligt nyår, säger arméchefen Pak Jong-Chon.

Syftet med testet är att hindra kärnvapenhot från USA, rapporterar statliga medier i Nordkorea. Det är det andra som ska ha genomförts den senaste veckan.

Testet, som enligt ett uttalande gjordes på fredagskvällen lokal tid, påstås ha utförts för att "ytterligare stärka strategisk kärnvapenavskräckning". Det var enligt statliga medier "framgångsrikt och av stor betydelse".

Enligt Sydkoreas försvarsminister Jeong Keong-Doo handlar det om ett motortest.

USA:s utrikesdepartement säger i ett uttalande att man har tagit del av rapporterna om testet och är i nära kontakt med de allierade Sydkorea och Japan.

Tidigare har uppskjutningsplatsen i Sohae använts för att skjuta upp satelliter i rymden.

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un gick förra året med på att stänga Sohae under ett toppmöte med Sydkoreas president Moon Jae-In i Pyongyang.

Samtalen mellan Nordkorea och USA har stannat av sedan förhandlare för de båda parterna möttes i Sverige den 4 oktober.

Kim Jong-Un har satt årsskiftet som tidsfrist för återupptagna samtal med USA om kärnvapennedrustning och Nordkorea har varnat att USA kan få en "julklapp" om landet inte presenterar eftergifter före årsskiftet.

USA:s särskilda sändebud för Nordkorea, Stephen Biegun, ska komma till Sydkorea på söndag, enligt Seoul och Washington.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning