Nordkorea har sprängt sambandskontor vid gränsen mot Sydkorea

Rök stiger från Kaesong på den nordkoreanska sidan gränsen, efter det att Nordkorea jämnat sambandskontoret i staden med marken. Bild: Yonhap/TT-AP

Nordkorea har sprängt det nord-sydkoreanska sambandskontoret vid gränsen mellan länderna, uppger det sydkoreanska återföreningsdepartementet.

Kim Jong-Uns syster varnade i helgen om att kontoret skulle jämnas med marken.

"Nordkorea spränger Kaesongs sambandskontor klockan 14.49", skriver departementet i ett pressmeddelande, enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Explosionen sker strax efter det att Nordkoreas armé sagt sig stå "helt redo" att inta den demilitariserade zonen mellan Nord- och Sydkorea. I sydkoreanska nyhetssändningar ses en kraftig rökpelare stiga mot himlen.

Tjänstemän från både Syd- och Nordkorea var på plats när sambandskontoret vid gränsen invigdes i september 2018. Bild: Korea Pool-AFP-Lehtikuva

Från sydkoreanskt håll ses provokationen inte med blida ögon.

– Vi klargör att Nordkorea ansvarar helt och hållet för de konsekvenser detta kan föra med sig, säger landets vice säkerhetsrådgivare Kim You-Geun på en presskonferens.

Bröt kontakten

Kaesong ligger i industriregionen med samma namn, som fram till 1951 tillhörde Sydkorea och där många sydkoreanska företag har fabriker. Sambandskontoret upprättades 2018 i samband med en diplomatisk islossning mellan Pyongyang och Seoul. Men efter det misslyckade mötet mellan Kim Jong-Un och Donald Trump i Hanoi i fjol har läget stelnat igen.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Bild: Lehtikuva/AFP/Str

Sedan i början av juni har relationen mellan Nord- och Sydkorea blivit allt mer ansträngd. I förra veckan bröt Nordkorea all kontakt med grannen i syd. Senast i helgen hotade Kim Yo-Jong, Kim Jong-Uns syster, att ställa till med en "tragisk scen vid det värdelösa samtalskontoret" i Kaesong.

Luftballonger

Upprinnelsen till de ökade spänningarna var en rad flygblad som nordkoreanska avhoppare skickat över gränsen, något som vanligen sker med jämna mellanrum. Nordkoreaner skickar ofta mat, dollarsedlar och radioapparater med luftballonger över gränsen, men nu menar Nordkorea att det rör sig om en ren propagandakampanj.

Nordkoreas militär (KPA), sade sig på tisdagen ha undersökt en handlingsplan för att inta de militariserade områdena på gränsen och "förvandla frontlinjen till ett fort".

Sydkoreas president Moon Jae-In har uppmanat Pyongyang att inte stänga dialogfönstret mellan de två länderna, som tekniskt sett ligger i krig med varandra sedan en skör vapenvila satte punkt för Koreakriget 1953.

Även från ryskt håll kommer anmaningar om återhållsamhet efter explosionen i Kaesong.

Artikeln uppdateras.

Det kommunistiska Nordkorea grundades med sovjetisk hjälp 1948, sedan Korea delats upp i en amerikansk och en sovjetisk ockupationszon efter andra världskriget. Ett inbördeskrig mellan Nord och Syd rasade 1950–53, sedan nordkoreanska trupper korsat gränsen och gått till anfall.

De båda länderna har aldrig slutit fred, utan ett vapenstillestånd råder fortfarande. En fyra kilometer bred demilitariserad zon skiljer de båda länderna åt.

Den officiella ideologin i Nordkorea hyllar "nationellt oberoende" och "självtillit". I praktiken har det inneburit isolationism, förtryck och svält.

Godtyckliga gripanden av regimkritiker, brist på rättssäkerhet samt tortyr och misshandel av fångar i landets fängelser och fångläger är omfattande. Uppgifter visar också att landet praktiserar offentliga avrättningar för brott som stöld av statlig egendom och hamstring av mat, liksom för grova brott. Enligt Amnesty International och människor som flytt Nordkorea under 2000-talet finns stora arbetsläger för dissidenter.

Enligt Amnesty International och människor som flytt Nordkorea under 2000-talet rymmer landet stora arbetsläger för dissidenter.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning