Nordkorea släppte pastor - Kanada tackar Sverige

En före detta diplomat bedömer att Nordkorea med frigivandet kanske hoppas på att få en del välvilja från Kanada. Arkivbil av folk som tittar på TV-nyheter av den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un i Seoul, från september 2016. Bild: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / Jung Yeon-Je

Nordkorea har, mitt i det uppblossade ordkriget med omvärlden, frigett en livstidsdömd kanadensisk pastor. Han kommer att läggas in på sjukhus för vård.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau tackar Sverige för hjälpen med frisläppandet.

Sverige är skyddsmakt åt ett flertal västerländska länder i Nordkorea, bland annat USA och Kanada. Det här betyder att Sverige tillvaratar deras intressen på plats.

Pastorn var dömd till livstids hårt straffarbete, anklagad för "omstörtande verksamhet". Han har nu släppts av humanitära skäl, enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA.

En kanadensisk delegation har varit på plats i Pyongyang för att arbeta med fallet.

– Kanadas regering har aktivt engagerat sig i herr Lims fall på alla nivåer. Jag vill speciellt tacka Sverige, vår skyddsmakt i Nordkorea, för att man hjälpt oss, säger Justin Trudeau i ett uttalande, och tillägger att man inte kan säga så mycket mer om arbetet med fallet.

Läggs in på sjukhus

Hyeon Soo Lim är född i Sydkorea och är pastor i en kyrka i Toronto. Han dömdes i Nordkorea i december 2015 efter att då ha suttit fängslad sedan i februari. Han har i statliga medier, förmodligen under tvång, erkänt brott mot staten.

Lim väntas återvända till Kanada i dag och kommer att läggas in på sjukhus direkt vid ankomst.

I uttalandet från premiärministerns kansli säger Trudeau att Kanada kommer att se till att han får vård, och att han väntas återförenas med familj och vänner "snart".

Amerikaner fängslade

Lims familj har blivit allt mer oroliga för hans hälsa efter fallet med den amerikanska studenten Otto Warmbier. Han dömdes i fjol till 15 års fängelse i Nordkorea och återvände till USA i juni, i koma. Han avled efter några dagar i hemlandet.

– Strategiskt hoppas kanske Nordkorea på att få en del välvilja från Kanada när läget blivit mer spänt, säger den före detta diplomaten Charles Burton till Reuters, men tillägger att han inte tror att det har någon direkt koppling till det upptrappade ordkriget mellan Nordkorea och USA.

I Nordkorea sitter fortfarande tre amerikanska medborgare fängslade. Ett förbud för amerikaner att resa till landet träder i kraft den 1 september på grund av risken att bli kvarhållen i diktaturen.

Sverige har som är skyddsmakt åt USA besökt flera amerikanska fångar i Nordkorea. Vita huset har vid flera tillfällen tackat Sverige för hjälpen med att få fångar frisläppta från landet. 

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning