Nordkorea: Kim Jong-Un framträdde offentligt

Nordkorea har gett ut bilder på sin diktator Kim Jong-Un som uppges ha framträtt offentligt. Här är han på en rundvandring i en fabrik för gödningsmedel under fredagen, enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA. Bild: Str/Lehtikuva/AFP

Kim Jong-Un har enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA framträtt offentligt. Nordkoreas ledare ska ha gjort ett besök på en fabrik för gödningsmedel och mötts av jubel.

Det är i så fall första gången på tre veckor som diktatorn syns offentligt.

KCNA kablade på fredagen ut nyheten att Nordkoreas ledare Kim Jong-Un hade invigt en fabrik för gödningsmedel i staden Sunchon. KCNA rapporterar att "alla deltagare bröt ut i rungande hurra-rop" när ledaren visade sig.

Flera högt uppsatta personer i landet ska ha varit närvarande, bland andra Kim Yo-Jong, diktatorns yngre syster.

Inga oberoende källor har bekräftat Kim Jong-Uns framträdande, men KCNA publicerade på lördagsmorgonen bilder som påstås visa ledaren på fabriken dagen innan. Inte heller dessa är verifierade.

Diktatorn har inte synts till i officiella sammanhang sedan den 11 april och rykten och spekulationer om hans hälsa eller till och med död har florerat.

Spekulationerna började cirkulera när han uteblev från "solens dag" den 15 april. Den kanske viktigaste helgdagen i Nordkorea som högtidlighåller den tidigare diktatorn, farfadern Kim Il-Sungs födelsedag.

En vecka efteråt rapporterade medier i såväl Sydkorea som USA, med hänvisning till anonyma källor, att diktatorn hade genomgått en operation. Anledningen skulle vara hjärtkärlproblem. Kim är bara 36 eller 37 år gammal, men rejält överviktig och känd som storrökare.

USA:s president Donald Trump ville på en direkt fråga på fredagen inte kommentera de nya uppgifterna.

Nordkoreas diktator inviger en fabrik för gödningsmedel under fredagen, enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA. Bild: Str/Lehtikuva/AFP

Bild: Str/AFP / Lehtikuva

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning