Nordkorea kan skicka OS-trupp till Sydkorea

Det nordkoreanska konståkningsparet Ryom Tae-Ok och Kim Ju-Sik kvalade in till OS. Bild: EPA/MAURI RATILAINEN

Nordkorea kanske kommer att delta i vinter-OS i grannlandet Sydkorea.

– Vi önskar att spelen blir en framgång, säger landets ledare Kim Jong-Un.

Nordkorea kan komma att skicka en trupp till Sydkorea inför vinter-OS, säger landets diktator, ett första tecken på att Pyongyang kanske deltar trots den spända situationen på Koreahalvön. Från sydkoreanskt håll välkomnas beskedet, rapporterar nyhetsbyrån Yonhap.

Diktatorn Kim Jong-Un säger i ett nyårstal att landet är villigt att "vidta nödvändiga åtgärder" för att delta i vinter-OS, som arrangören har kallat "fredsspelen".

– Nordkoreas deltagande i vinter-OS är en bra chans att visa det enade koreanska folket. Företrädare för de båda länderna kan mötas inom kort för att diskutera möjligheterna, säger han.

Både OS-arrangörerna och Seoul har uttryckt önskemål om att Nordkorea ska delta, men huruvida Pyongyang är med i idrottsevenemang i grannlandet är till stor del beroende av den politiska och miltära situationen på Koreahalvön.

Sydkoreas president Moon Jae-In vill att stora militärövningar med USA skjuts upp till efter OS. De brukar annars starta sent i februari eller i början av mars och pågå till slutet av april.

Moon Jae-In har sagt att grannlandets deltagande skulle garantera säkerheten för spelen.

OS i Pyeongchang – bara åtta mil från den hårt bevakade gränsen till Nordkorea – pågår den 9–25 februari.

Konståkningsparet Ryom Tae-Ok och Kim Ju-Sik har kvalificerat sig men missade det internationella konståkningsförbundets deadline för att bekräfta deltagandet.

Paret kan fortfarande delta genom att få en inbjudan från IOK.

SPT-TT-AFP-Reuters

OS pågår den 9–25 februari och Paralympics startar den 9 mars i Pyeongchang, cirka åtta mil från gränsen till Nordkorea.

Nordkorea är ett av världens mest slutna länder och majoriteten av de 25 miljoner invånarna lever under hårt förtryck.

På senare tid har läget vid den koreanska halvön trappats upp.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning