Nordkorea bekräftar robottester – Kim Jong-Un översåg testerna personligen

En tv på Seouls centralstation i Sydkorea visar bilder från den nordkoreanska robotövningen. Bild: Ahn Young-joon/AP-TT

Nordkorea bekräftar från officiellt håll att landet provskjutit raketer mot Japanska havet. Landets diktator Kim Jong-Un säger i ett uttalande att fred och säkerhet bara kan uppnås genom styrka.

Efter närmare ett dygns rapportering i väst skickade den statliga nyhetsbyrån KCNA ut ett meddelande om att provskjutningarna gällde långdistansraketer.

"Syftet med övningen var att uppskatta och undersöka förmågan och precisionen för avfyrningsramper för högkalibriga långdistansraketer och taktiska målsökande vapen i frontlinjen", skriver KCNA, som även uppger att landets ledare Kim Jong-Un personligen övervakat testerna.

Styrkeuppvisning

Bilder publicerade i nordkoreansk media visar en bister Kim Jong-Un med kikaren i ett fast grepp medan han observerar uppskjutningen. Landets statliga nyhetsbyrå KCNA uppger att diktatorn påmint sina soldater om att "äkta fred och säkerhet" bara kan säkras och uppnås genom styrka.

I ett uttalande underströk Kim Jong-Un behovet av att "stärka stridskraften för att stärka den politiska suveräniteten och den ekonomiska självförsörjningen" i en tid när landet hotas.

Väcker reaktioner

Sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap rapporterade under lördagen att Nordkorea avfyrat ett antal kortdistansrobotar, robotavfyrningar som är de första från nordkoreanskt håll sedan 2017.

Manövern har väckt reaktioner över stora delar av världen. USA:s utrikesdepartement har dock inte velat uttala sig, utan hänvisar till president Donald Trumps meddelande på Twitter, där han skriver att han tror att Nordkoreas ledare Kim Jong-Un "förstår Nordkoreas stora ekonomiska potential" och inte kommer att göra något som äventyrar denna.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54