Nordkorea bekräftar robottester – Kim Jong-Un översåg testerna personligen

En tv på Seouls centralstation i Sydkorea visar bilder från den nordkoreanska robotövningen. Bild: Ahn Young-joon/AP-TT

Nordkorea bekräftar från officiellt håll att landet provskjutit raketer mot Japanska havet. Landets diktator Kim Jong-Un säger i ett uttalande att fred och säkerhet bara kan uppnås genom styrka.

Efter närmare ett dygns rapportering i väst skickade den statliga nyhetsbyrån KCNA ut ett meddelande om att provskjutningarna gällde långdistansraketer.

"Syftet med övningen var att uppskatta och undersöka förmågan och precisionen för avfyrningsramper för högkalibriga långdistansraketer och taktiska målsökande vapen i frontlinjen", skriver KCNA, som även uppger att landets ledare Kim Jong-Un personligen övervakat testerna.

Styrkeuppvisning

Bilder publicerade i nordkoreansk media visar en bister Kim Jong-Un med kikaren i ett fast grepp medan han observerar uppskjutningen. Landets statliga nyhetsbyrå KCNA uppger att diktatorn påmint sina soldater om att "äkta fred och säkerhet" bara kan säkras och uppnås genom styrka.

I ett uttalande underströk Kim Jong-Un behovet av att "stärka stridskraften för att stärka den politiska suveräniteten och den ekonomiska självförsörjningen" i en tid när landet hotas.

Väcker reaktioner

Sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap rapporterade under lördagen att Nordkorea avfyrat ett antal kortdistansrobotar, robotavfyrningar som är de första från nordkoreanskt håll sedan 2017.

Manövern har väckt reaktioner över stora delar av världen. USA:s utrikesdepartement har dock inte velat uttala sig, utan hänvisar till president Donald Trumps meddelande på Twitter, där han skriver att han tror att Nordkoreas ledare Kim Jong-Un "förstår Nordkoreas stora ekonomiska potential" och inte kommer att göra något som äventyrar denna.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning