Nordkalk fälls för dödsolycka

Finländska kalkstensföretaget Nordkalk fälls för en uppmärksammad olycka i Sverige där en ung man dog och en annan brännskadades mycket svårt. Dåvarande platschefen får villkorligt, medan Nordkalk ska betala tre miljoner kronor (cirka 300 000 euro) i företagsböter.

Finländska kalkstensföretaget Nordkalk fälls för en uppmärksammad olycka i Sverige där en ung man dog och en annan brännskadades mycket svårt. Dåvarande platschefen får villkorligt, medan Nordkalk ska betala tre miljoner kronor (cirka 300 000 euro) i företagsböter.

Dödsolyckan inträffade i Luleå i november 2011. Vid rengöringen av en kalkugn steg plötsligt trycket i ugnen och ett moln av het frätande kalk vällde ut över Gustaf Seppelin Solli och hans fyra arbetskamrater. En 23-årig man avled medan Gustaf Seppelin Solli överlevde, svårt brännskadad.

Nu döms den dåvarande platschefen för Nordkalk av Luleå tingsrätt för grovt arbetsmiljöbrott, innefattande vållande till annans död och vållande till kroppsskada. Nordkalk döms till företagsböter på tre miljoner kronor.

Straffvärdet för platschefen uppgår enligt tingsrätten till ett års fängelse, efter det att hänsyn tagits till att mer än fem år gått sedan händelsen. Men påföljden stannar vid villkorlig dom i förening med höga dagsböter.

Oklart om överklagande

Eva Feldt, kommunikationschef på Nordkalk, säger att det fortfarande är oklart om företaget kommer att överklaga.

– Vi måste ju få gå igenom domen ordentligt först, säger hon till TT.

Feldt säger att det är en tragisk olycka utan vinnare. Samtidigt säger hon att företaget har invändningar mot resonemangen i domen.

– Vi är lite förvånade över att domstolen anser att det här rör sig om ett inhyrningsförhållande, eftersom vi tycker att det tydligt framkom under rättegången att det handlar om ett entreprenörsförhållande.

Hon pekar på att metoden med underentreprenörer är mycket vanlig inom industrin, och att det är viktigt att ansvarsförhållandet mellan beställare och entreprenör klargörs.

Skadad ville ha fängelsestraff för ansvariga

Efter att han fått höra domen har den svårt skadade Solli kluvna känslor. Det är bra att det blev fällande dom men samtidigt ville han ha fängelsestraff.

– Jag tycker ändå att rättssystemet kunde ha skickat ut signalen att det inte är ok, och att det inte ska räcka med en tillsägelse när man har haft ihjäl sina arbetare. Det är ju det en villkorlig dom innebär egentligen – det är ju bara en tillsägelse, säger han.

Gustaf Seppelin Solli säger att han ville att fler av de inblandade skulle ha åtalats och dömts. På frågan om han är orolig att företaget överklagar och frias i hovrätten svarar han:

– Nej, det är jag nog inte. Vad man har kunnat se så har det ju sett ganska solitt ut hela tiden.

Gustaf Seppelin Solli var 19 år när olyckan skedde. 

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03