Nordjobb har ont om sökande

Svenska Sandra Svensson jobbade som vårdassistent i Forsby åldringscentrum år 2011. Bild: HBL-arkiv/Johanna Ahlstrand

Det finns ovanligt många lediga sommarjobb i Stockholm i år, meddelar det nordiska arbetsmarknadsprogrammet Nordjobb.

– Vi har arbetsgivare som erbjuder väl betalda sommarjobb, men ändå inte hittar personal. Vill man ha jobb i sommar är mitt tips att man hör av sig till oss direkt, säger verksamhetsutvecklaren på Nordjobb, Alma Sandberg, i ett pressmeddelande.

Enligt Nordjobb handlar det mest om jobb inom äldreomsorgen – närvårdare, sjuksköterskor och vårdbiträden. Det är även en stor brist på lastbilschaufförer. En del jobb finns även i turistbranschen.

– Det är viktigt att åtminstone kunna göra sig förstådd på svenska och visa att man är flexibel och inte rädd för att prova på nya saker. Har man det med sig kan vi erbjuda en sommar med arbete, bostad och sociala aktiviteter i en av Europas vackraste städer, säger Alma Sandberg.

Nordjobb förmedlar sommarjobb, bostad och fritidsprogram i ett annat nordiskt land till ungdomar mellan 18 och 28 år.

Programmet finansieras huvudsakligen av Nordiska ministerrådet, Föreningarna Norden, medverkande arbetsgivare och nationella arbetskraftsmyndigheter.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning